Борисов: Цветанов изговори много глупости, след двете интервюта вече не ми липсва

0
131
борисов
Бойко Борисов

Човешката глупост е безкрайна, каза премиерът по повод проекта на Слави Трифонов. С Гешев работя добре, заяви той.

След двете интервюта Цветанов не ми липсва. Той изговори много глупости. Пожелавам му да му върви новия проект като на Слави Трифонов, но съм огорчен. Нека не ни дава оценки“, коментира в интервю за Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов раздялата му с най-близкия му човек в ГЕРБ Цветан Цветанов.

„На евроизборите видях краха в очите и затова трябваше да се намеся. „Апартаментгейт“ ни разби. Удари ни тежко репутационно. Трябваше да убедим хората, че това е случайно, а не стил. Резултатите показаха, че сме успели да ги убедим със 7%. Г-н Цветанов имаше функция в партията. Нито трябва да се надценява моята роля, нито на Цветанов, нито който и да е във всички избори. За пред публиката бива да сме артисти, но обликът на една партия не се гради на облика на един човек“, каза Борисов.

„Битката в момента е в смесените райони между ГЕРБ и ДПС. Битката в София е завършила, преди да започне. Не предопределям резултата, но г-жа Манолова няма група общински съветници. Тя няма подкрепа, как ще си определя бюджета? Мисли си, че след това пак ще подвие опашка и ще дойде при мен. БСП са като кукувици в момента – те търсят къде да снесат едно яйчице. Нали са партия, защо нямат кандидат за кмет? Загуби достойно – не така. Много съм помагал на Манолова. Как може да каже, че съм я репресирал? Бъдете малко праведни“, призова Борисов.„Ако Фандъкова загуби изборите, това ще е за сметка на софиянци. Защото за града се направи толкова много. Когато дойдох на власт, София беше един загубен град. С какъв опит идват новите кандидати?“, пита премиерът.

За предизборната кампания Бойко Борисов заяви, че не се меси в изборите до този момент. „Имаме много работа, която да свършим, а те се оправят добре. Фандъкова получим право сама да си избере екипа, кампанията и листата. Аз ще отида само на закриването на кампанията“, разкри той.

За новия политически проект на Слави Трифонов Борисов коментира. „Човешката глупост е безкрайна. 1300 години държава, основана от ханове и царе. Това го признават всички. Няма такава държава, защото всяка вечер в най-гледаното време да си презентираш партията и никой да не ти търси сметка, СЕМ да не го санкционира. На кого му е позволено подобно нещо? Нали се е държал политически неутрално. Сега нещата са честни. Той е умен човек и вижда откъде идва краха на политиците, дори най-обичаните и харесваните. Нека да видим кои ще са хората му. Тогава ореолът ще изчезне или силно ще бъде продупчен. Аз му пожелавам успех и вярвам, че играта ще е честна“, заяви Бойко Борисов.

Премиерът одобрява кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор. „Всички ние, когато Христо Иванов беше министър на правосъдието, направихме така, че прокурорската гилдия да си избира ръководител, за да няма пряко вмешателство. Повече ни се искаше Бойко Найденов да бъде главен прокурор, защото с него бях работил. Сотир Цацаров го познавах повече като съдия. Той направи един добър мандат. Сега и с Иван Гешев работя добре. Политическите партии трябва да оставят прокурорите да си изберат, когото си преценят“, категоричен е министър-председателят.

По повод скандала с терасата на бившия шеф на КПКОНПИ Борисов заяви: „Пламен Георгиев работи добре, умен човек е. Аз поставих ултиматум, че ако не събори незаконната си тераса, ще го отзова. Да, много работа е свършил за държавата, има и много врагове. Не може такава тема да стои на вниманието ми с месеци. Така си го купил, но бутай незаконното и си гледай работата“.

Той коментира и конфликта между Турция и САЩ по повод намесата в Сирия. „Аз мога да чета между редовете. Турция се въоръжава с руско оръжие, за да не могат натовските системи да работят. Няма по-сложна ситуация от тази в региона ни сега“.