Бум на родилките с коронавирус

0
44
Проф. Иван Костов Снимка: Нова

Вирусът не е по-опасен за тях, твърди проф. Иван Костов, директор на „Майчин дом“ в София

Има увеличение на родилките, заразени с коронавирус. Само за последната седмица има 10 родилки, няма обаче наблюдение, че вирусът е по-опасен за тези жени. Протичането на болестта зависи от много неща и от основния задравен статус на жената. Това заяви проф. д-р Иван Костов директор на УАГБ „Майчин дом“ пред Нова телевизия.

От много провинциални болници искат да прехвърлят родилки към други големи болници, от което няма нужда. Работим по един документ за болни бременни и родилки заедно със здравното министерство, в който да е ясно как да се действа, когато има болна бременна жена, въпрос на дни е да може да се представи и да влезе в сила, обясни още проф. Костов.

Антитела могат да се предадат на бебето чрез кърмата. Относно ваксините към момента препоръките са бременните да се ваксинират, като това да се прецени от лекуващия лекар и състоянието на жената, каза още проф. Костов.

Според него остава важен и проблемът с рака на гърдата, както и с рака на шийката на матката, които са опасни за жените. Нужна е превенция и повече наблюдения, каза още шефът на „Майчин дом“.