След година и половина Радев се сети, че има коронавирус, и свика съвета по национална сигурност

0
163
Румен Радев на жътва

През юли миналата година той обвини тогавашните управляващи, че плашат българите със статистиките от пандемията

Радев осъзна опасността от пандемията само с година и половина закъснение и свика Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/.

От „Дондуков“ 2 съобщиха днес, че президентът Румен Радев свиква КСНС в понеделник, 16 август. Темата щяла бъде: „Необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID–19″, но действията на президента идват след повече от година закъснение. Той беше призован за тази важна крачка още преди година от различни партийни лидери, припомня Tribune.bg.

Още декември 2020 година независимият депутат Красимир Янков, който напусна БСП, призова държавния глава Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) заради COVID – 19. Тогава Янков посочи, че пандемията е сериозна заплаха за цялото население на страната, което я превръща в риск за националната сигурност и затова темата трябва да бъде обсъдена на КСНС.

Месец по-рано през 2020 година и лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов също се обяви за незабавно свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, за да се предприемат всички възможни мерки за борба с пандемията от коронавирус. За това настояваха от партията на Цветанов предвид ръста на новозаразените и смъртните случаи у нас.

И евродепутатът от ДБ Радан Кънев поиска свикване на Консултативен съвет по национална сигурност при Радев през 2020 г. Тогава той подчерта, че особено тревожна е пасивността на властта пред лицето на развихрилата се антиваксърска пропаганда.

През септември 2020 г. лидерът на „Воля“ Веселин Марешки призова Румен Радев да свика спешно съвещание на Консултативния съвет по национална сигурност, на което да бъде обсъдена датата на предстоящите парламентарни избори.

Интересно защо и чак сега президентът Радев видя реалната заплаха от COVID – 19. През юли миналата година, когато Радев се яви на протеста в негова подкрепа пред президентството, той обвини тогавашните управляващи, че плашат българите със статистиките от пандемията.