Валери Симеонов: Милионите са теглени от Божков за купуване на изборите и за протестите срещу Гешев

0
45
Валери Симеонов

Най-мощният транш е преди балотажа на Мая Манолова, каза лидерът на НФСБ

Васил Божков имаше глупостта да покаже на кои дати е теглил пари и всеки път прави впечатление, че са теглени около интересни дати. Това заяви в интервю за ПИК лидерът на НФСБ Валери Симеонов по повод изявленията на укриващия се в ОАЕ хазартен бос, че е теглил пари кеш от банки, за да дава рушвети на управляващите.

На 7 октомври е теглил 979 500 хил. лв., на 8 октомври миналата година – 550 хил. лв. На 29 октомври – 1 890 500 лв. А на 23 октомври – 430 хил. лв. Тук е пипано и тази справка няма общо с истината – няма нито подписи, нито печати. Всяка банка ще ги подреди по дати, дори в онлайн банкирането, казва Симеонов.

„Но да видим дали пък случайно, ако приемем твърденията на Божков, че тези пари са давани за рушвети, за какво може да са теглени, след като най-много пари са изтеглени октомври и ноември 2019 г.? Близо 8 млн. лв. за по-малко от два месеца“, пита Симеонов и прави препратка към местните избори. „И тези пари са теглени в началото на октомври и на 23-и и на 29-и октомври са най-големите суми. Затова сега ще припомня. В началото на октомври Божков ТВ – Би Ти Ви, вършеше безценна работа за реклама на Мая Манолова, даваха прогнози от социологически агенции, че на първи тур ще бие с над 8%. Но тези агенции правят изследвания срещу пари“, допълва Симеонов.

„Но най-голямото плащане, както се вижда, е в края на октомври – на 29-и, след първи тур и преди балотажа на 3-и ноември. За мен това са пари, теглени и раздадени за купуване на избори. А тези в началото на октомври са били за медийна кампания и вероятно подготовка“, твърди той.

„Имаше още едно събитие през октомври и ноември, което глътна доста пари. Това бяха протестите срещу Иван Гешев. Сега кажете тези протести как стават?“, попита Симеонов.

„Ако допуснем, че фактите за изтеглените суми са истина, аз бих насочил проверката към това защо така странно съвпадат тези тегления точно с местните избори и поредицата от протести. За мен отговорът е ясен“, посочва още той в интервюто.

И допълва:“ Да не забравяме и факта, че цялата му бизнескариера е свързана с топли връзки с БСП. По времето на правителството на Орешарски пък му беше спестено плащането на каквито и да е такси и данъци и през 2014 г. цяла година не внася и една стотинка. Това е благодарение на законопроект, внесен от Румен Гечев и Георги Кадиев, и е гласуван от мнозинството на БСП в залата.“