Вдигат заплатите в общинските болници до 40%

Медиците благодарят на премиера и здравния министър Ананиев

0
35
заплати
Снимка: архив

Осигурени са 30 млн. лева допълнително

Правителството ще осигури допълнително финансиране от 30 млн. лв. за областните и общинските болници. Това ще стане чрез преструктуриране на разходите в държавния бюджет и постановление на Министерския съвет. От тези средства 18 млн. лв. са предвидени за общинските болници, а 12 млн. лв. – за областните. Целият допълнителен ресурс, който те ще могат да използват през настоящата година, е 66 млн. лв. Толкова е увеличението за областните и общинските болници над базовите бюджети на НЗОК и на МЗ за 2018 г., приети от Народното събрание.

Това обяви на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща при премиера Бойко Борисов заедно с представители на Сдружението на общинските болници. „От тези 66 млн. лева – 28 млн. ще са за общинските болници, а 38 млн. ще са за областните. С този ресурс ще направим следните неща – на първо място ще увеличим заплатите на персонала в болниците. С 25 – 40% ще е увличението при общинските болници. То ще бъде диференцирано, на база на обема на приходите през годината и процентът на разходи за персонал. 10 – 15% ще е увеличението при областните болници.

Те имат по-голям капацитет и по-голямо усвояване от бюджета на НЗОК. Ще бъдат отделени и средства за нормалното съществуване и протичане на нормален процес на работа на общинските болници. Общинските болници извършват действия в райони, където няма други лечебни заведения, а и броят на пациентите е по-малък по обективни причини – демографската криза. Разкрихме и уточнихме някои проблеми, които не дават възможност на общинските болници да работят добре. В следващите седмици ще работим за отстраняването и на тези проблеми“, категоричен беше министър Ананиев.

„От името на Сдружението на общинските болници, а и от името на населението и пациентите извън големите градове, искаме да благодарим за свършената работа за тези два дни. Лично ние сме удовлетворени и няма как да искаме повече на този етап. Това за нас е едно ново начало. Ще имаме шанс за една по-нормална работа. Искаме да проведем една среща на 14 март с участието на премиера и хората управляващи здравеопазването. Надявам се от тази среща да произтече нова начало на управлението на здравеопазването. За първи път не чухме етикетите, че състоянието на общинските болници е лошо, защото менджимънтът не е добър.

Искаме да благодарим на премиера Бойко Борисов и екипа на министър Кирил Ананиев за свършената работа. За да има работещи болници, наистина трябва да има увеличение на средствата. Обещали сме на премиера, че през нашите болници няма да преминават мними дипломи и мними болни. Същото важи и за фалшивите ТЕЛК-ове“, обяви ха от своя страна от Сдружението на общинските болници.