Военният министър: Корабите и БТР-те ще се плащат разсрочено

0
15
отбрана
Красимир Каракачанов

Към момента няма сключени договори и не са отделяни никакви пари от бюджета за военна техника, каза Каракачанов

Проектите за закупуването на кораби или бронирани машини ще бъдат разплащани разсрочено, а няма парите да се дават на куп, заяви пред БТВ министърът на отбраната на България Красимир Каракачанов в отговор на предложението на лидера на социалистите Корнелия Нинова. Преди седмица левицата предложи за гласуване да се отделят средства от закупуването на кораби и бронирани машини и да се вложат в няколко основни мерки в помощ на гражданите.

„Ако си си направил труда да провериш какво си гласувал, нямаше да приказваш такива работи. Проектите не се плащат еднократно от бюджета, а разсрочено във времето напред. За корабите срокът е 6 г., а за бронираните машини – 9 г.“, обясни военният министър. Той посочи, че финансите ще започнат да се раздават тогава, когато има сключени договори. Към момента такива няма.

По думите на Каракачанов, двата проекта са в заключителна фаза, но преговорите са спрели заради пандемията, защото няма как чуждестранните фирми да идват в България за провеждане на срещи. Но дори да бъде сключен договор към края на тази година парите няма да се плащат на куп, а на почти равни вноски.

„Дайте да вземем от полицията и войската, да обезоръжим хората, които трябва да се грижат за гражданите, за да може Нинова да се хареса на избирателите“, заяви министърът на отбраната. Той поясни, че не е добре сделките да се отлагат, тъй като цените на корабите и машините ще бъде друга след време.

Каракачанов даде пример със сделката за самолетите. „Ако ги бяхме купили по-рано, цената сега щеше да е друга. А и корабите, и бронираните машини ще се произвеждат в България. Това означава откриване на работни места в български предприятия“, каза Красимира Каракачанов.