Ген. Мутафчийски: Засега не се предвижда разхлабване на мерките

0
33
Ген. Венцислав Мутафчийски Снимка: МС

След като няма лечение и ваксина за този вирус, не може да изпадаме в такава наивност, че той ще се разтвори във въздуха от само себе си, казва шефът на оперативния щаб

Засега Националният оперативен щаб не може да препоръча разхлабване на мерките. Ние в момента се намираме в качващата се крива на заболяването, заяви в интервю за БНТ началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Имаше неспазване на мерките около Цветница и сега може би щяхме по-смело да говорим за бъдещите планове за разхлабване на мерките, но това масово пътуване извън столицата ни изненада. Толкова много пъти обяснявахме какво е коронавирус, колко е опасно това нещо и се изненадах, че хората не разбраха все пак. Има хора,които едва ли не казват, че няма такова нещо, заяви ген. Мутафчийски.

Имахме невероятното щастие поради комплексни причини да бъдем слабо засегнати от тази епидемия, допълни още той. Имахме щастието, че тогава имахме втора грипна епидемия и се наложи да се предприемат карантинни мерки – тогава за учениците, но това изигра много голяма роля за бъдещето разпространение на заразата и даде възможност на лечебните заведения да се подготвят, коментира той.

На въпрос за масовото тестване генерал Мутафчийски заяви: „Масовото тестване в смисъла, който го разбират вашите зрители, няма да започне, защото такова нещо няма никъде в света“.

На въпрос за бързите тестове ген. Мутафчийски каза, че те не откриват бързо новозаболелия – откриват ги или излекувани, или в разгара на болестта и не са подходящи.

Борбата на щаба беше да обяснява непрекъснато и да устои на натиска, свързан с икономически обосновани претенции от различни места, които искаха да тестват България с бързи тестове още в началото на епидемията, което щеше да струва на държавата половин милиард лева и щеше да покаже нищо, заяви ген. Мутафчийски.

Началникът на оперативния щаб допълни още, че има критични точки в страната – в Северозападна България, които стават още по-критични заради загуба на персонал, който е заразен, като уточни, че говори конкретно за Видин.

По думите му не е задължително хората с хронични заболявания да загинат от коронавируса. Най-възрастният изписан пациент у нас е на 86 години с множество придружаващи заболявания, уточни той.

В България е трудно да се изчисли коефициентът за това колко души заразява един носител на вируса. Коефициентът у нас е над 3,5, но той не оказва кой знае какво влияние върху решенията, които се взимат, каза ген. Мутафчийски. По-важен е капацитетът на здравните заведения – той в момента е много добър, допълни той.

Ген. Мутафчийски потвърди, че в материалите на СЗО и на института „Робърт Кох“ има информация за това, че ако имаш антитела или си прекарал вируса не значи, че не може да те повтори, а единствената алтернатива е ваксината.

На въпрос за заразени китайски граждани у нас ген. Мутафчийски каза, че не е известно да има болен китаец у нас. Повече от 100 граждани от китайски произход са се прибрали в България след китайската нова година, но сами са се поставили под карантина и няма нито един заболял.

Факт е, че след като няма лечение за този вирус и няма ваксина, ние не може да изпадаме в такава наивност, че той ще се разтвори във въздуха от само себе си, каза ген. Мутафчийски.

Най-тежкото усложнение при тази болест е, когато имунитетът се свръхактивира и нашият имунитет ни убива нас. Като много нов вирус не се препоръчват никакви профилактични взимания на каквото и да било, каза началникът на оперативния щаб.