Здравният министър: Не можем да свалим мерките изведнъж

0
26
Проф. Костадин Ангелов

Разхлабване на мерките в останалите сектори ще има, когато нивата на заболеваемост и смъртност останат стабилни, казва Костадин Ангелов

Предстоят срещи и разговори с представители на заведенията у нас, каза в Стара Загора здравният министър Костадин Ангелов по повод напрежението в ресторантьорския бранш, съобщи Дарикнюз.

„От началото на февруари отварят училищата за учениците от 5 до 12 клас, отхлабват се мерките в системата на културата и спорта. След като видим, че нивата на заболеваемост и смъртност остават стабилни, тогава ще говорим за разхлабване в следващите сектори. Това, което ме радва, е, че във всички разговори от последните седмици няма коментари за препълнени болници и изгубени човешки животи, за закъснели линейки. Това е минало благодарение на усилията на всички.

Не можем с лека ръка да го забравим и да освободим мерките изведнъж, и да се върнем в изходна позиция“, категоричен беше министърът на здравеопазването по повод настояването на заведенията да отворят още в началото на февруари.

Създадена е организация за ваксиниране у нас, нямаме притеснение, че в момента, в който имаме ваксини, те няма да бъдат направени. Темпът на ваксинационния план зависи от поставянето на ваксините, коментира още Костадин Ангелов.

„Нямам притеснения, защото осигурените и получени ваксини у нас са направени до една, а вторите дози се пазят в РЗИ-та. България постъпи далновидно и консервативно. Ако не бяхме постъпили така, днес щяхме да говорим за безотговорно поведение и липса на дози за 17 хиляди български граждани“, обясни министърът.

Той увери, че предвидените ваксини са абсолютно достатъчни въпреки намалените доставки от производителите. „От 50 до 100 хиляди души има възможност да бъдат ваксинирани у нас ежедневно, нямаме притеснение, че в момента в който имаме ваксини, те няма да бъдат поставени в срок. Нашите решения се опират на реални доставки на ваксини“.

Министър Ангелов присъства на откриването на ново отделение по хемодиализа в УМБАЛ-Стара Загора, с 12 новооткрити поста.

От Министерството на здравеопазването са осигурени капиталови средства в размер на 580 хиляди лева, за легла и апаратура са осигурени още 23 хиляди лева, а до три седмици на място ще бъдат доставени осем нови хемодиалзни апарата, обясни изпълнителният директор на болницата проф. Йовчо Йвчев.

В момента на хемодиализа са 32-ма пациенти.