Лъчезар Борисов: Мерките дадоха своя ефект и ситуацията се подобри

0
15
Лъчезар Борисов

От 61 млрд. лева кредити бяха разсрочени 9 млрд. лева за бизнеса и физическите лица, посочи министърът

Мерките дадоха своя ефект и ситуацията се подобри, макар математически не толкова може би, заяви пред бТВ министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Мерките бяха навременни и по международните стандарти също бяха предприети навреме, поясни Борисов. Щабът не вижда проблем със самата работа на моловете, а в това, че учениците не са на училище и хората използват този тип среда като парк за разходки, не само за пазаруване, затова и моловете са затворени в момента, а не големите търговски вериги, които са само за пазаруване, уточни министърът.

Мораториумът върху кредитите помага много на бизнеса. На фона на ефективен портфейл, насочен към българската икономика, от 61 млрд. лева бяха разсрочени 9 млрд. лева за бизнеса и физическите лица, припомни Борисов.

Той подчерта, че безработицата е един от фронтовете, на които се справяме много добре. Чрез мерките на МТСП като 60 на 40 например, сме спасили 250 000 работни места. От началото на пандемията Агенцията по заетостта е намерила работа на 200 000 души, отбеляза Лъчезар Борисов.