Ген. Мутафчийски: Най-малък риск от зараза – да отвориш писмо, най-висок – да отидеш на бар или църковна служба

0
151
Ген. Венцислав Мутафчийски Снимка: МС

Едва на четвъртата седмица от мерките започна да пада заболеваемостта, смъртността още по-бавно, но в крайна сметка има резултат, казва шефът на щаба

„Строгостта на мерките падна доста под 40%. Избора на тези мерки се формира по т.нар. Тексаска скала, която разглежда различни социални дейности и техния индекс за риск от зараза. На най-ниската степен е да отвориш писмо, а на най-високата (девет) – да отидеш на бар. В деветките влизат религиозните събирания – например в Южна Корея имаше такива огнища“, разкри шефът на оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Следващите по опасност са ресторантите, фитнесите. Ресторанти с външни посещения имат индекс на опасност 3 – такива имат и къмпингите и игрите на голф. Футболните мачове имат среден индекс между 6-7. Публиката обаче на мачовете се намира на осма позиция.

Споменава се колко много се опасни магазините, но те са в четворката, а по-малките магазини са с индекс 3. Като се спазват и мерките, това число може още да падне, обясни проф. Мутафчийски.

Училищата, детските градини и яслите, ресторантите, големите молове и баровете бяха основните центрове на зараза. Едва на четвъртата седмица започна да пада заболеваемостта, смъртността още по-бавно, но в крайна сметка има резултат, посочи Мутафчийски.

Най-човешките грижи са за образованието и здравеопазването – например спирането на плановите операции, което може да коства човешки живот. Сега такива се извършват, трябваше да се направи въпреки известните рискове, обясни шефът на щаба.

„Началните класове нямат никакъв шанс за качествено дистанционно обучение. Нямат навици да боравят по този начин, вредно е за здравето им, уморяват се да седят толкова време пред монитори. Трябваше да жертваме нещо друго, за да може нашите деца да се учат. Това е човешко“, подчерта Мутафчийски.

Той изрази подкрепа от името на щаба за заповедта на министъра на здравеопазването за сроковете, които са разписани.