Ген. Мутафчийски: Смъртността в Европа от коронавирус е под 2%. В България няма потвърден случай на заразен

0
68
Ген. Венцислав Мутафчийски Снимка: 24 zdrave. bg

Във ВМА ще бъдат изследвани нови 11 проби. Да не се пътува до Иран, съветват от МВнР

47 лица са изследвани и пробите им са отрицателни. В националната лаборатория има 15 проби, които също са отрицателни. Трите отрицателни проби от Националната лаборатория бяха потвърдени като отрицателни във ВМА. Същото се случи и в лабораторията – трите наши проби също са отрицателни. Смятаме, че на този етап резултатите са достоверни. Няма случай на коронавирус у нас. Това съобщи на брифинг ген. Венцислав Мутафчийски, цитиран от NOVA.

„Случаите в Европа са над 1700, смъртността е ниска, по-малко от 2%. Новите случаи в Европа са в Нидерландия, в Хърватска има нови 2, в Гърция са обявени още нови случаи. В днешния ден подлежат на изследване 11 проби във ВМА. Постоянно пристигат резултати от други болници. Към края на деня ще обявим колко са изследвани”, добави той.

Ген. Мутафчийски заяви, че не се изпращат съобщения на телефоните на близки на пациентите, които се изследват във ВМА. Той отрече да е нареждал подобно нещо като директор на болницата.

„Да не се пътува до Иран. Причина за това е повишаването на броя на заразените с коронавирус. Това посъветва началникът на „Управление на кризи” в Министерството на външните работи Бойко Христов.

„В случай на неотложна необходимост от пътуване, препоръчваме на българските граждани да се регистрират в посолството ни в Техеран, за да имаме контакт с тях. Следва да се информират за затварянето на граници със съседни държави и да отчитат тази опасност, че могат да не успеят да се върнат предвид нарушаването на транспортните връзки”, заяви Христов.

Христов съобщи още, че българското семейство, което беше в хотел в Тенерифе вече е освободено и може да се завърне в България.