Гешев: Време е да спрем унищожението на уникалната българска природа!

0
24
Снимки: ПРБ

Прокуратурата разследва незаконна сеч на вековна гора край Котел

„Бетонира се морето. Сече се вековна гора в планината. Време е да спрем унищожението на уникалната българска природа!“, написа в туитър главният прокурор Иван Гешев. Постът му бе по повод медийни публикации за изсечена вековна гора край Котел.

Върховна административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала и е възложила на министъра на земеделието да извърши спешна проверка, свързана с обстоятелствата по случая. За изясняването на казуса е необходимо да се проучат предвидените по лесоустройствения проект мероприятия, кога и какви дървесни видове са маркирани, какъв вид е сечта – изборна, групова или др., какъв е видът на добива – за бичене, фурнир или шперплат и за какво точно са маркирани дърветата, съгласувана ли е сечта с РИОСВ, изпълнена ли е процентно до 25% с оглед наличието на вододайна зона и др.

В същото време Районна прокуратура – Сливен, се самосезира по материали е започнала на 12 септември досъдебно производство с оглед данни за извършено престъпление по чл.235 от НК (незаконна сеч).

Извършено е претърсване на офиси в Държавното горско стопанство в град Котел, откъдето е иззета цялата документация, касаеща посочената в статията сеч. Осъществени са и огледи на мястото на сечта, осъществена в местностите Калугера и Боров чучур. Следствените действия са проведени в присъствието на Иван Иванов – административен ръководител на Районна прокуратура – Сливен, дежурен прокурор и комисар Веселин Василев – зам.-директор на ОД на МВР – Сливен.

По досъдебното производство е извършен и оглед в склад на търговско дружество, където е съхранявана част от отсечената дървесина. Оттам също е иззета относима към разследването документация. Предстои по досъдебното производство да бъдат назначени съответните експертизи, наред с това ще бъдат извършени и множество други следствени действия.

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – Бургас и Върховна касационна прокуратура.