Гешев за Божков: В един момент се е помислил за по-силен от държавата и си е прибрал криминалната регистрация като трофей

0
724
Иван Гешев /вдясно/ и главният секретар на МВР Ивайло Иванов Снимка: архив

Проверяват как е изнесена от СДВР бланката, открита в офис на хазартния бос

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов е разпоредил пълна проверка на звеното в МВР, което е изнесло и предало незаконно на Васил Божков оригинален документ за негова криминална регистрация отпреди 1989 г. Бланката е проверена и се е оказало, че е оригинал. Тя беше намерена в касата на хазартния бос при вчерашната акция в офисите му.

„Получих разпореждане от спецпрокуратурата. Разпоредил съм спешна проверка до края на деня. Би трябвало да има две оригинални бланки – едната е в СДВР и е потвърдено, а другата не е открита и вероятно е същата. Нейното място не е в касата, а във въпросното звено на МВР. Ще назнача по-подробна проверка“, заяви пред журналисти Ивайло Иванов.

„Това е оригинален документ за криминална регистрация на Васил Божков преди 1989 г.“, потвърди и главният прокурор Иван Гешев, който заедно с Иванов се срещна с местната власт и с окръжния прокурор на Благоевград в рамките на акцията срещу престъпността в региона. Това е бланка за крими регистрация, лицето е осъдено два пъти и след това си е прибрало в касата оригинален документ като артефакт. То си е помислило, че е по-силно от държавата и си е оставило трофей“, коментира Иван Гешев.

По повод обвинения от някои медии срещу прокуратурата за акциите с изземването на културните ценности от офисите на Божков, главният прокурор коментира, че това е пропаганда. „И това е нормално – хората си защитават нещата, които са си закупили вероятно от иманяри и ги складират по офисите. И си ги защитават с една пропагандна кампания“, добави Гешев.

Документите за екстрадицията на Васил Божков вече са в ОАЕ и оттук-нататък топката е при тях, съобщи още главният прокурор.