Божков се страхувал за живота си, ако се върне в България. Приятели чужденци му помагали с няколко милиона да се издържа в Дубай

0
110
Васил Божков Снимка: Novini.bg

Бях три седмици в затвора, без номер, просто не съществувах, казва бизнесменът от Дубай

Бизнесменът Васил Божков, срещу когото има повдигнати обвинения у нас за 11 престъпления, е бил в затвора „Ал Ахбар“ в Дубай в продължение на 2-3 седмици. „От края на януари съм в Дубай, добре съм. В момента живея в апартамент под наем. Статутът ми е резидент“, каза той през bTV.

Божков обясни, че не е бил в ареста, ами в затвора без средства, без достъп до телефон, комуникация с външния свят, нямах затворнически номер, с една дума не е съществувал „Нямам имоти в Дубай, които да съм си купил“, каза още той.

Божков обясни, че е бил освободен от затвора, след като дубайските власти са разбрали как точно стоят нещата, което било съвсем различно от това, което представяли българските власти.

„Просто ме пуснаха. Нямам ограничения от дубайските власти, нямам и охрана, за какво ми е охрана, от кого да се охранявам. Притеснявам се, ако се върна в България“, призна той. Никой от българските власти не го е търсил до момента.

„Смятам да се върна, аз съм невинен, трябва да се върна в подходящия момент и колкото по-скоро, толкова по-добре, тези неща трябва да се изчистят, защото срещу мен няма нито едно сериозно обвинение“, настоя Божков.

По думите му той не е избягал от България, а е отишъл в Дубай по работа. „Дойдох в Дубай по работа, заповедта за ареста ми излезе два дни, след като бях заминал, а ако се бях върнал в България нямаше да изляза от ареста“, каза той.

Божков призна, че се страхува за физическата си сигурност в България.

Бизнесменът допълни, че се чува по телефона със сина си Антон, който е с обвинение за пране на пари. Според него обаче обвинението е за период от време, когато синът му е бил в Англия и не е имал никаква предства за бизнеса. Със съпругата си не се чува, защото тя е в ареста.

Бизнесменът призна, че в момента не разполага с никакви средства, но пък има богати приятели, които му дават пари – „милион, два, пет“. Те не били българи, защото българите се страхували да говорят с него.

Божков е в Дубай с мажоритарния собственик на „Левски“ Георги Попов. „Аз и Георги Попов сме заедно в апартамента. Ако напуснем ОАЕ ще ни арестуват, иначе в Дубай се движим свободно. Георги имаше имен ден, празнувахме с наши познати, голяма компания, които не са българи“, каза още бизнесменът.

Божков отрече да познава певицата ЛиЛана, която е в ареста за злоупотреби с еврофондове. „Не я познавам, аз съм печелил достатъчно пари, за да не се интересувам от еврофондове, 2-3 милиона не ме интересуват“, каза той.

Божков отправи в интервюто серия обвинения срещу министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, на когото поиска оставката, главния прокурор Иван Гешев и определи депутата от ДПС Делян Пеевски като човека, който „дърпа конците в сянка“.

Два пъти в интервюто използва сравнения с действията на мутрите и заяви, че „съвременните бухалки са прокуратурата, ДАНС и НАП“. Божков твърди, че за хазартния си бизнес многократно е общувал само с „Влади Горанов“, както го нарече, и че той го е запознавал с шефове на комисията по хазарта.

Бизнесменът нарече Гешев и хората му „талибани“ заради начина, по който са събрали колекцията му, и заяви, че е подал иск в Лондон за разрушаване на световно културно наследство.

„Знаете ли навремето мутрите какво правеха? Има проблем, идват, казват: „Ще ти помагаме, ще решим проблема, плащай. След това почват да те пазят, казват „Дай ми част от бизнеса“, ако откажеш – идват с бухалките и унищожават всичко. Съвременните мутри какво казват – „Ще решим проблема, трябва да ни плащаш“. После казват „Давай бизнеса“ или идват с бухалките. Вече бухалките не са прътове и вериги, а бухалките са прокуратурата, ДАНС и НАП“, каза Божков.

„Борисов е общото между онези и тези мутри – беше и тогава и сега. Различното е Пеевски – тогава го нямаше, сега го има. Той дърпа конците в сянка. Да не би аз да съм назначавал Гешев за прокурор“, продължи той.

Бизнесменът изтъкна, че често се е срещал с министъра на финансите. „Само с Влади Горанов съм си говорил“, каза той и уточни, че лесно ще докаже твърденията си за срещите. „Естествено, че (сме имали) лични контакти и срещи, също разговори по телефона, есемеси. Да не би г-н Горанов да твърди, че не се е срещал с мен многократно? Не вярвам“.

„Ако е знаел, че се приемат и отхвърлят данъчни закони, да си подава оставката. Ако не е знаел – пак да си подава оставката. Да не би господин Горанов да отрича, че се е срещал с мен многократно“, заяви още Божков. Той посочи, че ще подаде сигнал до прокуратурата и всички институции. На въпрос дали е подавал сигнал в прокуратурата, отговори: „Бях възпрепятстван. Как да го направя – от затвора ли? В момента не съм (в затвора), може би подготвям сигнал. Той няма да е само до прокуратурата, а до всички институции и до всички медии.“