Гешев: Темата за битовата престъпност е едно от малкото неща, които ме дебалансират

0
6
Иван Гешев Снимка: 24 часа

Главният прокурор ръководи операция в плевенското село Ореховица след грабежа над 90-годишен мъж

„Темата за битовата престъпност е едно от малкото неща, които ме дебалансират. Имаме намерения в края на годината, заедно с колегите от МВР, резултатите като статистика за случаите на битова престъпност да са чувствително по-малко спрямо 2019 г.“, заяви още Гешев, който пристигна в плевенското село Ореховица, където се извършва специализирана акция.

В Плевенско към момента има задържани 6 души. Претърсени са 5 адреса. Образувани са и досъдебни производства, уточни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Гешев потвърди, че причината за акцията в Ореховица е инцидентът с 90-годишен мъж, който беше нападнат и ограбен. По случая има заподозрян извършител. Главният прокурор обясни, че той е многократно задържан и в момента се укрива.

„Никой не се е справил с битовата престъпност, но имаме намерение до края на годината случаите да са намалели. Коронавирусът промени приоритетите в известна степен. Това обаче не е променило намеренията ни да стопим случаите на битовата престъпност”, категоричен беше Иван Гешев.

„Миналата година февруари казах, че ще се постараем в края на годината да решим проблема с телефонните измами. Към момента случаите са единични. Намалението е между 40% и 50%“, подчерта обвинител №1.