Даниела Машева: Няма никакво основание в искането за оставка на Иван Гешев

0
41
Даниела Машева Снимка: Канал 3

Сградата на президентството и чиновниците в нея не се ползват с имунитет, подчерта зам. главният прокурор

Към настоящия момент няма никакво основание да бъде искана оставката на главния прокурор Иван Гешев, коментира пред БНТ зам. главният прокурор Даниела Машева.

„Прокуратурата не репресира президентската институция. Прокуратурата води досъдебни производства и разследвания във връзка с престъпления, извършени от лица. Въпросът, че тези лица са служители в президентската институция, по никакъв начин не би следвало да се третира, че те се ползват с имунитет само заради това, че те са служители в тази институция“, настоя тя.

По думите ѝ задържането на Илиян Милушев и Пламен Узунов е по преценка на наблюдаващите прокурори и е извършено претърсване и изземване на доказателства, които са се намирали в сградата на президентството.

„Тази сграда не се ползва с никакъв имунитет. Действията по претърсването и изземването е извършено с предварителна санкция и разрешение на българския съд. Българският съд е счел, че това е законосъобразно и по образуваните досъдебни производство има достатъчно доказателствен материал, за да се извърши това наказателно-процесуално действие“, категорична бе Машева.

Според нея прокуратурата не действа избирателно и има абсолютно еднакъв подход по отношение на всички лица, които са извършили престъпление.

Зам. главният прокурор настоя, че са неприемливи твърденията, че една голяма част от прокуратурата представлява мафия и че прокуратурата действа селективно към лицата, които носят наказателна отговорност.

„Определено натиск в момента съществува. Това са недопустими твърдения и опит за настройване на обществото срещу прокуратурата. Това накърнява независимостта на съдебната власт“, заяви тя.

Според Машева с тези изявления се нарушава и принципът за разделение на властите.

„Прокуратурата не заема страна, тя е неутрална и осъществява своите функции, но се правят опити да бъде въвлечена в заемане на определена страна, но това няма да се случи“, категорична бе зам. главният прокурор.

„Главният прокурор не е безконтролен. Той се отчита ежегодно с доклад за дейността на прокуратурата, както пред Висшия съдебен съвет, така и пред Народното събрание. Такъв доклад съвсем наскоро беше приет от Народното събрание. По всяко време, по искане и на народните представители, а и по своя инициатива, може да предостави информация за дейността на прокуратурата“, посочи Даниела Машева.