Десетки държави спряха полетите от и до Великобритания

0
17
Снимка: Pixabay

Причината е силно заразната нова мутация на коронавируса, която върлува на Острова

Десетки държави обявиха, че прекратяват полетите до и от Великобритания заради растящата тревога от новия силнозаразен щам на коронавируса, появил се в южните части на Острова. Нидерландия първа обяви забраната, последвана почти незабавно от Белгия, Австрия, Франция, Италия, България, Ирландия, Швейцария, Чехия, Швеция, Финландия, Хърватия, Литва, Латвия и Естония.

Франция обяви, че ще забрани влизането в страната на всички хора, идващи от Обединеното кралство, за 48 часа от неделя вечер, включително товарни превозвачи, независимо дали се придвижват по шосе, въздух, море или с железопътен транспорт.

Германия, Италия и Нидерландия разпоредиха спиране на полетите от Великобритания, докато Ирландия заяви, че ще наложи ограничения за полети и фериботи от съседката си.

„Щамът на COVID-19, открит наскоро в Лондон, е обезпокоителен и ще трябва да бъде изследван от нашите учени“, заяви италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца.

Белгия заяви, че ще затвори границите си за полети и влакове – включително популярната услуга Eurostar – за идващи от Обединеното кралство.

Гърция въвежда от днес 7-дневна задължителна карантина за всички пристигащи от Обединеното кралство заради сложната епидемиологична ситуация там. Кипър също ще карантинира, но за 14 дни, всички пристигащи от Великобритания.

Турция забрани полетите на само от Великобритания, но също и от Нидерландия, Дания и Южна Африка, където също са били открити отделни случаи на новия вирусен щам.

Израел затвори за самолети, пристигащи от Великобритания, Дания и Южна Африка, като каза, че при необходимост ще добави към този списък и други страни.

Канада, Чили, Аржентина и Колумбия също обявиха забрана за полети към и от Великобритания. Чили дори няма да допуска в страната чужденци, които през последните 14 дни са били в Обединеното кралство.

Саудитска Арабия пък предприе най-радикалната мярка, като прекрати за една седмица всякакви международни въздушни връзки с външния свят „до изясняване на природата на новия щам на коронавируса“, като забраната може да бъде продължена с още една седмица. Пристигналите до момента самолети в саудитското кралство от чужбина могат да напуснат страната.

Британският премиер Борис Джонсън обяви в събота, че новият щам е довел до спираловидно нарастване на броя на инфекциите. Неговото правителство затегна ограниченията си за COVID-19 за Лондон и близките райони, а също промени плановете за облекчаване на ограниченията по време на Коледа.