Ако има Брекзит без сделка на Острова ще гласуват българи само с трудов договор

Под въпрос е обаче дали ще могат успешно да упражнят правото си на глас, твърди изборният експерт Димитър Димитров

0
59
избори
избори

Ако не отговарят на това условие, трябва да подадат гласа си в страна от ЕС

Ако на 29 март се стигне до Брекзит без сделка, то на територията на българското консулство в Лондон ще могат да гласуват българските граждани, които са на трудов договор. Всички останали ще трябва да отговарят на общото условие – да са пребивавали последните три месеца на територията на страна-членка на ЕС.

Ако обаче крайните срокове за Брекзит бъдат удължени, българите на Острова ще могат да гласуват както досега. Това обясни пред БТВ експертът по изборни системи Димитър Димитров.

През последните европейски избори през 2014 г. над 20 секции за български гласоподаватели са били открити във Великобритания. В същото време в Германия са били открити два пъти по-малко секции. В последните години обаче има засилване на мигрантския поток към Германия, така че статистиката най-вероятно ще бъде по-различна на предстоящите избори.

Ако обаче Брекзит без сделка стане факт на 29 март, то единият вариант за българите във Великобритания ще бъде да отидат до някоя близка страна в ЕС, за да дадат гласа си. Под въпрос е обаче дали ще могат успешно да упражнят правото си на глас, тъй като, ако нямат трудов договор, ще трябва да отговарят на условието в последните три месеца да са пребивавали на територията на страна-членка на ЕС, което няма да е валидно за Великобритания.