Дончев: Държавата не може да плати наема и заплатата на всеки, но ще се опита да помогне

0
41
свидетелство
Томислав Дончев

Не искаме масови фалити, не искаме безработни, категоричен е вицепремиерът

Държавата не може да плати наема и заплатата на всеки, но ще се опита да помогне и да ограничи притока на безработни. Това каза в сутрешния блок на NOVA вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с икономическите и здравните мерки, които предприема правителството.

По думите му с предприетите действия и мярката 60 на 40 за бизнеса в опит да не съкрати работниците си държавата ще се опита да покрие основните хипотези, в които ще се окажат предприемачите.

„Ние не искаме масови фалити, не искаме безработни“, категоричен беше Дончев. На първо място подкрепените ще бъдат бизнеси, които попадат в ограничителните мерки на заповедта на здравния министър, поясни той. „Сроковете сме ги направили къси, за да видим дали работят. Държавата не може да плати наема на всеки, не може да плати заплатата на всеки, но ще се опита да помогне“, категоричен беше вицепремиерът. Той призна, че пак ще има регистрирани безработни, но с мерките на кабинета се надява, че „притокът на новите безработни ще се ограничи“.

Властта е готова и с още по-строги мерки, но все още изчаква да види дали действителността ще продиктува нуждата от тях. Те включват въвеждане на карантина за излизане на всички по-възрастни хора, както и напускане на дома само с декларация. Тези мерки са разписани и като документи и заповеди, но се изчаква, издаде Дончев. „Надявам се да не се стига до по-тежки мерки, но ако се наложи, няма да се поколебаем да ги въведем“, предупреди той. Според него азиатският опит показва, че маските помагат. Трудно е да се каже обаче дали направеното за ограничаване на заразата в Азия, която продължи около три месеца, ще бъде приложимо и ефективно в Европа.

Попитан колко ще обеднеем след епидемията и икономическата криза, която я съпътства, вицепремиерът коментира: „Няма еднозначна прогноза, има песимистични и оптимистични сценарии. Тази криза няма да ни направи богати, ще промени всяко кътче на света. Илюзия е, ако някой си мисли, че ще се върнем към това безметежно състояние, което имахме в края на миналата година“. Дончев заключи, че със сигурност след това светът няма да е същият. „Силно се надявам след тази криза качеството на демокрацията да не пострада“, заключи Томислав Дончев.