Заподозрян за два грабежа застрелян с автомат от съучастника си

0
77
Снимка: Дарик

Разследването на този случай започна от нула, каза шефът на МВР в Бургас

32-годишен мъж от Шумен, разследван за два въоръжени грабежа в Айтос и София, е задържан от полицията за убийство в Бургас, съобщи новоизбраният главен прокурор Иван Гешев.

Жертвата е  Петър Валериев на 33 години от квартал Рудник. Той бе открит мъртъв -застрелян с автомат „Калашников“ на 17 ноември т.г. А оръжието бе намерено снощи – на около 350 метра от мястото на престъплението, било е много добре укрито, уточни Гешев. Установено е, че жертвата и убиеца са се познавали от десет години, запознали се в София, където работели в строителството. Двамата са били изключително конспиративни,не са комуникирали по мобилни телефони, а контактите са осъществявали от адрес на адрес, каза шефът на Областната дирекция на МВР комисар Радослав Сотиров.

Заподозрени са за два грабежа, единият от които на банка в Айтос.

„Този случай е изключително интересен. И онагледява това, което съм твърдял винаги – българската съдебна система и правоохранителните органи вършат своята работа на европейско ниво. Това не означава, че си нямаме наши проблеми. Но картината далеч не е толкова черна, колкото се представя на българското общество. Българските граждани трябва да знаят, че правоохранителните ни органи работят на добро ниво“, заяви Иван Гешев. И допълни:  Тази година в България няма неразкрито убийство. С този факт не могат да се похвалят много европейски държави“.

Разследването на този случай започна от нула. И смея да твърдя, че вече са събрани достатъчно доказателства, подчерта комисар Сотиров. „Това са 17 дни денонощен труд. Стотици лица бяха разпитани във връзка с убийството, близки, приятели, заложни къщи, фирми за лизингов кредит, хазартни зали, каквито са неговите наклонности“, уточни комисар Сотиров. Задържаният вече е направил самопризнания, на мястото е извършен и следствен експеримент, който напълно подкрепя обвинителната теза.

С разкриването на случая са били ангажирани топкриминалисти от столицата и Бургас, като на помощ са били извикани и водолази, които са претърсили езерото Вая, където първоначално е имало подозрения, че е изхвърлено оръжието.

Към момента мотивът за престъплението се изяснява.