Захариева: Северна Македония не е готова за ЕС

0
20
Екатерина Захариева Снимка: МВнР

Не е изпълнила условията в договора за приятелството и България няма да подкрепи преговорната рамка за членството й в съюза, каза тя

„Република Северна Македония ще има място в Европейския съюз тогава, когато тя е готова. В момента България не счита, че тя е готова“, заяви пред БНТ външната министърка Екатерина Захариева.

Тя каза, че на този етап България не може да подкрепи преговорната рамка на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз. Захариева обясни, че Скопие не е изпълнило условията, заложени в Договора за приятелство.

„На всичките обсъждания на преговорната рамка България изразяваше една и съща позиция и тя е, че на този етап не би могла да одобри преговорната рамка“, подчерта Захариева.

Тя каза, че в медиите в Северна Македония има „страшно много подвеждаща информация“.

Захариева беше категорична, че докато не видят своите притеснения в преговорната рамка, не могат да я подкрепят – те са много прости.

„Те са три неща основни – придържане към формулата за езика – 99-та, после потвърдена 2017, пътна карта за изпълнение на договора, която да се наблюдава в целия преговорен процес и изричен текст, че няма да се поддържат под никаква форма претенции за македонско малцинство в България“, припомни външният министър.

„Българската дипломация не може да си позволи да води политика на „очерняне“ на съседна държава, такава каквато виждаме, че се води за съжаление от Скопие. Ние сме член на ЕС, ние не можем да си позволим това“, категорична беше Захариева.

Според нея проблемът е, че добросъседството е хоризонтален критерий. „Една държава – кандидат за член, трябва да се придържа и да изпълнява в дух на добра воля договорите, които е подписала. Ние имаме дълъг списък със случаи, в които Република Северна Македония е подписвала нещо с България, след което не го е изпълнявала“, каза тя.

Захариева определи като недопустим антибългаризмът в последните месеци.