Здравният министър: До месец и половина ще постигнем пълен контрол над епидемията у нас

0
28
Снимка: NOVA

Безотговорно е политиците да използват темата, без да гледат медицинския резултат, каза проф. Ангелов

„България ще поучи 52 800 дози на АстраЗенека в събота-неделя, или в началото на март“. Това заяви във Варна здравният министър проф. Костадин Ангелов, където даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф в болница „Света Марина“, съобщава Tribune.bg.

В края на миналата година изпратихме форма за поръчка с „АстраЗенека“ и трябваше да получим над 4 млн. дози, те трябваше да се доставят за 7 месеца, първия месец трябваше да имаме 451 832 дози. В края на януари Астра информира, че намалява доставките с 60% за първото тримесечие, това значи че ще получим дози на 7 февруари 48 000, на 14 февруари -74 000, на 28 февруари 139 126, общо 261 000 дози. Става ясно в края на февруари, че 87 000 дози ще тръгнат за България на 26 февруари, а 54 000 на 28 февруари.

Обаче получихме нова информация и вместо двете доставки от 142 000 дози България ще поучи 52 800 дози, която доставка ще пристигне или в събота, или в неделя, или в началото на март, съобщи министърът. Това е поводът за вчерашната ми реакция. Дразнят ме такъв тип корпоративни реакции – как мислят за нас, как правели всичко възможно, когато правиш всичко възможно, ти трябват два дена“, подчерта Ангелов.

„За Пфайзер – план Б е, че сме договорили допълнителни количества – 1 000 000 дози, които ще дойдат от март до юни. Много ми е неприятно, че тази тема започна да се експлоатира политически. Политиците започват да използват темата, без да гледат медицинския резултат. Това е безотговорно поведение на политиците, да използваш страха на хората, като очакваш да получиш политически дивиденти, не го разбирам това“, каза Ангелов.

До месец и половина се очаква да бъде постигнат пълен контрол над епидемията от коронавирус в страната, каза още Ангелов.

По думите му отварянето на зелените коридори зависи от новите доставки на ваксини, които се очакват идните дни. В последните дни има повишено търсене за хоспитализация на пациенти, призна проф. Ангелов. На места в болниците има, увери министърът. Има натиск най-вече в Кюстендил, следват Шумен и София.

„Нека хората, вместо да чакат локдауна, да си носят маските, да си дезинфекцират ръцете и да не се събират на големи групи“, призова за пореден път проф. Ангелов.

Той увери още, че вторите дози на всички ваксинирани с първата се пазят и ще бъдат направени.

Относно руската ваксина „Спутник V“ министърът коментира, че се очаква решението на европейските експерти. „Държавата ни е част от ЕС. Очакваме решението на европейските експерти, след това идва решението на ЕК за разрешение за употреба. Когато това се случи, имаме готовност да поръчаме дози оттам“, заяви Ангелов.