Начало ЗАКОН И РЕД Иван Гешев избра три дами за заместници

Иван Гешев избра три дами за заместници

0
91
Иван Гешев

Това са Десислава Пиронева, Красимира Филипова и Пламена Апостолова. В сряда ВСС ще гласува предложенията

Главният прокурор Иван Гешев ще предложи 3 дами за свои заместници, става ясно от дневния ред на прокурорската колегия на ВСС.

Едната е Красимира Филипова, която досега беше прокурор във Върховната касационна прокуратура, а преди това зам.-министър на правосъдието в кабинета „Борисов 2“, да бъде единият му заместник. Досегашният прокурор от Софийската градска прокуратура /СГП/ Десислава Пиронева е другото предложение за заместник на главния прокурор. Тя ще отговаря за Върховната административна прокуратура. Досега този пост се заемаше от Ася Петрова, която ще бъде преназначена в прокурор във Върховна касационна прокуратура. Десислава Пиронева бе одобрена за европейски прокурор от България през февруари миналата година.

За трети заместник Гешев предлага Пламена Апостолова – член на Висшия съдебен съвет.

Освен това от дневния ред на прокурорската колегия става ясно, че административният ръководител на Софийската апелативна прокуратура Радослав Димов предлага шефката на СГП Емилия Русинова за свой заместник. Другото предложение на Димов за негов е заместник е Галя Маринова, досега прокурор в Бургаската окръжна прокуратура.

Временно СГП ще бъде оглавена от Даниела Димитрова, която досега бе заместничка на Русинова.

Заседанието, на което ще се отвърдят въпросните кандидатури, ще се проведе тази сряда. То е първото за годината.

Красимира Филипова е завършила Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” през 1999 г. и е правоспособен юрист от 10.03.2000 г. Притежава богат професионален и административен опит, придобит в продължение на повече от 20 години юридически стаж не само в органите на Съдебната власт. Към момента тя е прокурор в отдел „Съдебен” на Върховна касационна прокуратура.

Десислава Пиронева е завършила Юридическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски” през 2003 г. и е правоспособен юрист от 14.10.2003 г. Кариерата си започва като младши прокурор в Районна прокуратура-Петрич, преминава през Софийска районна и стига до Софийска градска прокуратура, където работи и понастоящем. Тя има изключително добро познаване на правото на Европейския съюз и международното право – успешно е преминала процедурата за подбор на кандидати за длъжността „Европейски прокурор“ на Република България и пред Комитета по подбор, създаден за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура.

Пламена Апостолова е завършила Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и е правоспособен юрист от 29.11.1994 г. Към момента е член на Висшия съдебен съвет и като такъв притежава значителен административен опит. Кариерата ѝ започва от бившата Столична следствена служба, а по-късно става и следовател в Националната следствена служба. От 2017 година е част от Прокурорската колегия на ВСС.