Каракачанов: Няма забавяне на проекта за F-16

0
19
Снимка: Министерство на отбраната

В това уверили от Пентагона и „Локхийд Мартин“

Военноморският координационен елемент ще ни даде възможност да сме максимално добре информирани за всичко, което се случва в региона на Черно море. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти във Варна, съобщиха от Министерството на отбраната.

Министър Каракачанов заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов посетиха Военноморския координационен елемент за Черно море и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Във визитата участваха посланикът на САЩ Херо Мустафа, посланикът на Румъния Йон Гълеа и посланикът на Грузия Тамара Лилуашвили.

Те бяха запознати с възможностите и задачите на Военноморския координационен елемент, наблюдаваха демонстрация на използване на способностите на лодки тип „RHIB-7м.“ и разгледаха фрегатата „Дръзки“.

С това посещение посланиците изразяват и своята солидарност с усилията на България за създаване на този морски координационен център, коментира още министърът.

Пред журналисти той заяви, че няма забавяне на работата по проекта за новите бойни самолети F-16 заради коронавируса: „В писмо от Пентагона и от фирмата изпълнител „Локхийд Мартин“ ни увериха, че пандемията не забавя сроковете за изпълнение на договора“.

Министърът на отбраната, началникът на отбраната и посланиците посетиха ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, където разгледаха учебно-материалната база. Началникът на Морското училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров ги запозна със специалностите и с перспективите пред неговите възпитаници в областта на военното и на цивилното морско дело.