Кирил Ананиев: Ако ние подходим като популисти и кажем „да“ на всички искания на сестрите – това е катастрофа за здравната система

0
14
Кирил Ананиев

Няма как държавата да фиксира 1220 лева чиста стартова заплата на медицинска сестра, категоричен е здравният министър

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че барикадирането в Народното събрание на петте сестри е директна провокация срещу държавността, съобщи Dnes.bg.

„Никога аз, премиерът и правителството не сме отказвали диалог. Последната ми среща с протестиращите беше само преди 9 дни. Тогава за пореден път чух нови искания – за защитена професия, за борса на медицинските сестри, да бъдат извадени само сестрите от търговската дейност на болниците, да минат в първа категория труд и ред други“, обясни Ананиев, който участва в извънредното заседание на Съвета на здравните министри в Брюксел.

По думите му с всяка следваща среща те поставяли нови искания – „кое от кое по-неизпълнимо“. „Проблемът е, че техните искания са с претенцията за реформа, но ако ние подходим като популисти и кажем „да“ на всичко – това е катастрофа за здравната система“, коментира още Ананиев пред журналисти.

Той посочи, че няма как държавата да фиксира 1220 лева чиста стартова заплата на медицинска сестра.

Министърът риторично попита: „По-малко ли са учили, по-малко необходими ли са на обществото ни инженерите, строителите и колко още професии? Ами ако утре лекарите поискат 4 минимални работни заплати, а професорите по медицина – 6 минимални? Какво се получава? Получава се пълен хаос“.

По отношение на искането болниците да не бъдат търговски дружества министърът коментира, че ако това бъде прието, ресурсът няма да е достатъчен за всички, просто защото е ограничен.

„Като резултат – качеството на медицинската помощ ще се влоши и тогава, с основание, всички ще бъдат недоволни, по-недоволни от сега. Няма как да се разпределят пари на калпак“, каза още Кирил Ананиев.

Той беше категоричен, че е изпълнил всички искания, които са реалистични и не поставят здравната система на България в риск. Министърът призова всички, които в момента се опитват да извлекат политически дивиденти в контекста на предстоящите избори, посочвайки БСП и Мая Манолова, да спрат да манипулират хората.

След провокацията от последните часове здравният министър заяви, че оттук нататък Министерството на здравеопазването ще води разговори единствено с легитимно признатите организации.