Македония с интерес за 10% от тока на бъдещата АЕЦ „Белене”

0
16
Теменужка Петкова и Крешник Бектеши

Може да купи и миноритарен дял от атомната централа. Прави се проучване за нова газова връзка между двете страни

Българският енергиен министър Теменужка Петкова разговаря с македонския икономически министър Крешник Бектеши за разширяване на енергийното сътрудничество между България и Северна Македония, съобщиха от Министерството на енергетиката /МЕ/.

По думите на министър Бектеши Република Северна Македония е заинтересована от преговори на експертно ниво за проекта АЕЦ „Белене“. Още при отварянето на процедурата за избор на стратегически инвеститор от Северна Македония заявиха интерес за придобиване на миноритарен дял в бъдещата проекта компания. Интерес има и за изкупуване на електрическа енергия от атомната централа в размер на 10%.

„В момента се прави преглед на подадените от компаниите заявления, след което ще се изготви кратка листа на фирмите, с които ще се водят разговори“, подчерта Петкова. Според двамата министри проектът АЕЦ „Белене“ ще е от регионално значение.

Продължава съвместната работа между двете страни и във връзка с подписания през 2017 г. меморандум за сътрудничество в областта на природения газ. От страна на „Булгартрансгаз“ ЕАД е изготвено предпроектно проучване за възможността за развитие на нова газова връзка между България и Северна Македония. Очаква се такъв анализ да бъде изготвен и от македонска страна.

„Съществува широк потенциал за развитие на двустранните отношения както в областта на природния газ, така и на електроенергетиката. Реализацията на съвместни проекти ще допринесе за повишаване на енергийната сигурност, изграждане на междусистемна свързаност и либерализация на електроенергийния пазар“, е мнението на двамата министри.

В Северна Македония са променили енергийното законодателство, за да транспонират изискванията на европейските регламенти. Министър Петкова приветства постигнатия напредък и подчерта, че това ще допринесе за обединението на пазарите  между двете страни.

По време на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз на 12 април 2018 г. в София бе подписан Меморандум за разбирателство между Българската независима енергийна борса, Македонския електропреносен системен оператор (МЕПСО), Енергийната регулаторна комисия на Северна Македония и Електроенергийния системен оператор на България. На 18 май 2018 г. бе подписан пилотен проект за интеграция на енергийните пазари. Така беше поставено началото на осъществяването на обединението на пазарите на двете страни, информират от МЕ. Министрите Петкова и Бектеши се ангажираха съвместната работа по тази тема да бъде ускорена, така че в най-кратки срокове пазарната интеграция да е факт.