Екатерина Захариева: Разнопосочните сигнали на кабинета отслабват българската позиция за Северна Македония

0
44
Екатерина Захариева Снимка: МВнР

Ако министър-председателят Петков им казва, че ще вдигне т. нар вето, без Северна Македония да изпълни нищо, нормално е натискът да се усилва, казва бившата външна министърка

Бившият външен министър Екатерина Захариева от ГЕРБ не е изненадана от признанието на президента Румен Радев за усилване на натиска за прием на Северна Македония в ЕС.

„Това не е изненада. Въпросът е дали правителството ще се поддаде на този натиск. Би трябвало ясно да представят нашата позиция и да няма противоречиви сигнали, защото това отслабва българската позиция“, каза бившият външен министър в кулоарите на парламента по повод изказването на президента по време на националната конференция „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“ по-рано днес.

„Ако министър-председателят Петков им казва, че ще вдигне т. нар вето без Северна Македония да изпълни нищо, нормално е натискът да се усилва. Така че, вината си е в разнопосочните сигнали, които дава правителството“, категорична бе тя,

На въпрос дали от ГЕРБ-СДС имат информация, че Петков е поемал ангажимент ветото да бъде вдигнато, тя отговори така:

„Очевидно, да. И то от външния министър го знаем, не от някъде другаде. На изслушването, което ние поискахме, стана ясно, че се води двойна външна политика. МВнР, на което е работата да води тази политика и преговорите, е изключено от този процес. Те не присъстват на разговорите“.