Мигрантски наплив към Гърция, Атина иска помощ от ЕС

0
20
Снимка: архив

Само в лагера Мория на о. Крит има над 14 000 човека

Гърция търси европейска помощ за справяне с пристигащите ежедневно стотици мигранти по вода и суша. Лагерите на островите вече са претоварени.

Премиерът Кириакос Мицотакис отговори остро на обвинението на турското външно министерство, че Гърция е отблъснала хиляди мигранти, опитали се да влязат в страната, информира БНР.

Задълбочава се проблемът с влизащите в Гърция мигранти и бежанци. Днес само в лагера Мория на Крит са над 14 хиляди души. Гръцкият министър по миграцията Комуцакос за пореден път поиска бърза реакция и общ европейски план за справяне с мигрантската криза. Премиерът Мицотакис заяви, че „държавата сама не може да понесе товара на проблемите на три континента“.

По време на четвъртата среща на високо равнище Европейски съюз – арабски страни, която се провежда в Атина, Гърция настоява за активно международно сътрудничество в борба с престъпните мрежи за търговия с мигранти.

Прехвърлянето на мигранти във вътрешността на страната често среща негативна реакция на гърците. Има отправени заплахи за палеж към собственици на хотели с настанени мигранти.