Минималният размер на обезщетението за безработица се увеличава от 9 на 12 лв.

0
18
Снимка: DarikNews

Срокът за получаване на обезщетение за безработица се повишава от четири на седем месеца, прие парламентарната бюджетна комисия

Депутатите от комисията по бюджет и финанси приеха актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване, както и на Здравната каса.

Промените са част от социално-икономическите мерки на правителството заради COVID-19 и са свързани с размера и срока на получаване на паричните обезщетения за безработица, които ще влязат в сила от 1 октомври 2020 г., информра DarikNews.

Предлага се минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица да се повиши от 9,00 лв. на 12,00 лв. от 1 октомври 2020 г. Това увеличение ще засегне между 30 000 и 33 000 лица средно на месец за периода от 1 октомври до 31 декември 2020 г. Необходимият разход за тримесечния период се оценява на около 12 млн.

Предвижда се срокът за получаване на парично обезщетение за безработица да се повиши от четири на седем месеца, като това ще коства 2 млн. лв.

Бюджетната комисия прие и изменения в бюджета на НЗОК. С проекта ще се даде възможност при неусвояване на бюджетните средства за 2020г. те да бъдат използвани за плащания към изпълнители на болнична помощ за минал период, които НЗОК/РЗОК е установила.