Министър Ангелов: Ваксината за коронавирус ще се слага доброволно и ще бъде безплатна

0
31
Проф. Костадин Ангелов

България ще получи 2 300 000 броя ваксини, произведени от фармацевтичния гигант „Астра Зенека“

Ваксината за COVID-19 ще бъде безплатна за българските граждани. Тя ще бъде доброволна, съобщи в Стара Загора министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той е в града, за да се запознае на място с дейността на държавния здравен контрол и създадената от болниците в региона организация за работа в условията на пандемия от коронавирус. Проф. Ангелов посочи, че от началото на епидемията в областта са установени 422 положителни случая, от които активни са 165, а починалите са 18.

Към днешна дата 17 са хоспитализираните пациенти, като всички те са настанени в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. В областната болница има създадена готовност за разкриване на допълнително 143 легла, а при по-голям натиск върху системата и още 40 легла.

Здравният министър обясни, че освен УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ има още две лечебни заведения на територията на областта, които са определени да провеждат лечението на пациенти с COVID-19 – МБАЛ – Казанлък, и МБАЛ Тракия.

България ще получи 2 300 000 броя ваксини срещу COVID-19. Те са произведени от фармацевтичния гигант „Астра Зенека“, с който Европейският съюз подписа договор.

„Тогава, когато бъде създадена такава ваксина, тя ще бъде абсолютно безопасна за българските граждани. Тя няма да бъде задължителна. Тази ваксина ще се поставя абсолютно доброволно, по желание на всеки български гражданин. Тя ще бъде безплатна за всички, които пожелаят да си сложат тази ваксина“, заяви проф. Ангелов.

Все още не е ясно кога ваксината ще бъде доставена в България. Това ще стане в момента, в който тя издържи всички тестове и бъде регистрирана в Европейската агенция по лекарствата.

„Това, което ще бъде вкарано на българския пазар, ще е преминало всички изпитвания. В България не се изпитва ваксина, няма да се изпитва ваксина върху никакви хора“, допълни още министърът на здравеопазването.

С предимство при поставянето на ваксината ще бъдат уязвимите групи от хора, които са най-застрашени от заразяване с коронавирусна инфекция.

„Това са хората над 65-годишна възраст, хората, които имат хронични заболявания, това са всички служители на първа линия. Тяхната цифра е малко над 2 милиона. Такива са и нашите квоти, които сме заявили за доставянето на тази ваксина“, каза проф. Костадин Ангелов.

В края на следващата седмица предстои видеоконферентна връзка на всички здравни министри от страните, членки на ЕС, на която ще бъдат обсъдени всички механизми за доставката на новата ваксина.