Костадин Ангелов: Тестовете за коронавирус за ученици и родители трябва да са безплатни

0
34
Проф. Костадин Ангелов

2 млн. ваксини са предвидени за България по общоевропейското споразумение, съобщи здравният министър

„В момента съвместно с просветното министерство сме създали работна група, която от страна на здравното министерство включва ресорен заместник-министър, специалисти и доц. Ангел Кунчев. Участват родителски организации, учители и синдикати, които трябва до края на месеца да решат всички въпроси с организацията с цел започване на учебната година. Тестовете (за COVID-19 – бел. ред.) трябва да бъдат безплатни за родителите и на учениците“. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг в Добрич, проведен заедно с главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, съобщава DarikNews.

За България са предвидени 2 млн. ваксини за коронавирус в рамките на общото споразумение с ЕС, като ваксинирането ще бъде напълно доброволно и по желание, стана ясно още от неговите думи.

„България участва като страна, членка на ЕС, в общо споразумение, съгласно което, когато се произведе ваксина, която отговаря на стандартите на безопасност,
както и е достатъчно ефективна, тогава българските граждани ще имат достъп до нея. Предвидили сме 2 млн. ваксини, като сме включили всички уязвими групи – пенсионери над 65 г., медици и хора с хронични заболявания. Ваксинирането ще бъде по желание и ще бъде безплатно. Във всеки един момент можем да се откажем от това споразумение“, увери Ангелов.