На съвещание при Борисов: С добра организация и мерки могат да се провеждат народни обичаи

0
477
Бойко Борисов и Станислав Владимиров Снимка: архив

Кметът на Перник благодари на правителството за реакцията

С въвеждането на гъвкави и адекватни противоепидемични мерки ще могат да се провеждат уважавани от българските граждани обичаи и традиции като предстоящите сурвакарски игри в Перник, които са признати от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство.

Това беше решено на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов, в което участваха здравният министър Костадин Ангелов, представители на Националния оперативен щаб и кметът на Перник Станислав Владимиров.

В началото на съвещанието премиерът Борисов отбеляза, че по темата е провел разговори с кметовете на Перник, Батановци и Кралев дол.

„Ако се създаде максимално добра организация, с необходимата дистанция и носене на маски, хората могат да извършат обичая в региона“, отбеляза Борисов.

Премиерът изиска от здравния министър и Националния оперативен щаб изготвянето на мерки, които да позволят сигурното провеждане не само на сурвакарските игри в Перник, насрочени за средата на месеца, но и на други важни за българите празници.

„Направете добра организация за всички символни празници, които българите уважават. Бъдете гъвкави“, изтъкна Борисов.

Кметът на Перник Станислав Владимиров изрази благодарност за реакцията на правителството и изрично подчерта, че става дума за провеждането на автентичните сурвакарски игри в района, а не за фестивала, който е отменен.

„Вече има начертани стъпки, за да се проведат ритуалите по места, без да има смесване на сурвакарски групи от раз“, посочи Владимиров.

В хода на работното съвещание при премиера министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че кметът на Перник и директорът на Регионалната здравна инспекция на областта ще разпишат изключително адекватни и приложими мерки към конкретното събитие, които да гарантират сигурността, живота и здравето на българските граждани.