Оправдаха Вальо Топлото за присвояване на 4,5 млн. лева от „Топлофикация“

0
55
топлото
Валентин Димитров-Топлото Снимка: архив
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Предстои Върховният касационен съд да се произнесе

Бившият шеф на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров, станал известен като Вальо Топлото, е оправдан и на втора инстанция по делото за присвояване на близо 4,5 млн. лева от дружеството, съобщава lex.bg. Присъдата е на Софийския апелативен съд.

Оправдателната присъда идва 14 години след началото на разследването и 12 години, след като то за първи път бе внесено в съда. По този процес Димитров е осъждан, оправдаван, делото е връщано от Върховния касационен съд (ВКС) за ново разглеждане.

Миналата година градският съд оправда Димитров и подсъдимата с него шефка на фирма „Шибър“ Мая Стоилова. Според прокуратурата присвояването е ставало като парите от „Топлофикация“ са превеждани на „Шибър“ в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), сумите били завишени, доставките били ненужни, а освен това стойността на отделните изделия била фактурирана на части.

И градският, и апелативният съд се позовават на експертно заключение, че въпросните доставки са част от проект за рехабилитация на „Топлофикация“, съфинансиран от Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и ЕС чрез програма ФАР. Търгът е бил проведен по правилата на международните банки, като именно те са одобрили за доставчик германската фирма „Адамс Арматурен”, а тя пък е имала само един представител в България и това е била „Шибър“. Така съдът стига до извод, че изобщо не може да се говори за произволен избор на доставчика и за връзки и зависимости между Димитров и Стоилова, освен нормалното им познанство покрай общата работа.