Оскверниха гроба на Стоянка Мутафова

0
167
Снимка: Монитор

Хайдуци изкъртиха месинговия кръст от паметника на актрисата и съпруга й Нейчо Попов

Нищо свято не е останало за крадците на метали, които не се свенят дори пред вечните жилища на покойниците. Тази седмица хайдуци оскверниха гроба на голямата актриса Стоянка Мутафова, откъртвайки месинговия кръст на Христос, монтиран на паметника до снимката на звездата и съпруга й Нейчо Попов, съобщава „Монитор“, като се позовава на нейния мениджър Евгени Боянов.

Боянов и дъщерята на актрисата – Мария Грубешлиева-Муки, посетили тихото място в Централните софийски гробища в неделя, почистили замръзналите цветя от паметната плоча, положили нови. Тогава всичко било наред.

Безобразието е извършено между понеделник и сряда, събира две и две Евгени, който в четвъртък по телефона получил от каменоделеца съобщение за станалото.

Откраднатият метален елемент никак не е евтин – себестойността му е около 500 лева. От Общинско предприятие „Гробищни паркове“ в такива случаи са длъжни да покрият щетите, тъй като те работят с охранителна фирма, която са наели да опазва вечния покой на софиянци, но очевидно тя не успява да огрее навсякъде.

Боянов и Муки са подготвили жалба до общинското предприятие, която предстои да бъде входирана през новата седмица. Двамата досега не са се сблъсквали с подобен казус и не знаят колко време ще е нужно, за да получат отговор оттам, защото „Гробищни паркове“ са затрупани с подобни оплаквания от потърпевши. Стоянка Мутафова обаче е публична личност, любимка на поколения българи и символ на радостта на народа, така че приближените й очакват бърза реакцияв най-скоро време.

Още по-възмутително е, че покушението лъсва точно в навечерието на 99-годишнината от рождението на великата комедиантка, което се пада на 2 февруари, напомня личният й мениджър, който продължава да работи и с Грубешлиева по различни проекти, свързани с името на Стояна.

Елегантният надгробен паметник от черен гранит бе поставен в началото на зимата. Той е проектиран от скулптора Десислав Байчев, автор и на общата паметна плоча на Мутафова, Нейчо Попов и Георги Калоянчев пред входа на блока им.