Кирил Петков е първият български държавник, който не се поклони пред гроба на Гоце Делчев

0
899
Гробът на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас"

Дължи обяснение

„През последните 30 години не се е случвало български държавник да не сведе глава пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“ в Северна Македония, за което категорично се дължи обяснение”. Това заяви пред Нова тв журналистът Любчо Нешков в коментар за визитата на премиера Кирил Петков в Скопие.

По отношение на съкратения химн по време на официалната част от посещението на Петков в РСМ Нешков заяви, че такъв протокол съществува при подобно посещение.

Работните групи според него са заложени в договора от 2017 г. и създаването им не гарантира присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз. „Притеснително обаче е изказване на президента на РСМ Стево Пендаровски от тази нощ, че в България има македонско малцинство“, твърди още журналистът.

Според историка проф. Христо Матанов гвардейците гледали с омраза Кирил Петков по време на визитата му вчера. „Остава впечатление, че болезнените теми се замитат под килима, а акцентът беше поставен върху технологичните проблеми – жп линия, авиолиния и пр.”, смята проф. Матанов.

„Северна Македония разчита на лоби в ЕС и САЩ, за да смачка България и тя да отстъпи по важните и спорни въпроси”, каза още професорът. Но според Любчо Нешков този лобизъм няма да реши проблемите.