Парламентът прие на първо четене държавния бюджет за 2020 г.

0
20
парламент
Снимка: архив

БСП и ДПС го критикуваха, ГЕРБ го определиха като изпълним и предвидим

Парламентът прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2020 г. със 126 гласа „за“ и 92 „против“.

В него се съдържа предложеният от правителството бюджет на съдебната власт за следващата година.

БСП оцени проекта като „бюджет на застоя“, а от ДПС отправиха критики, че в него липсват реформи, и предложиха дебат за диференцирано ДДС като лост за икономическо развитие.

От ГЕРБ посочиха, че бюджет 2020 е съобразен с приоритетите на правителството и е поредното спазено обещание към българските граждани, той е изпълним и предвидим и гарантира спокойствие на бизнеса и на хората.

Според „Воля“ проектобюджетът е инерционен, но от групата заявиха, че като отговорни и последователни ще го подкрепят, както са подкрепили и миналогодишния.

„Принципът е да харчиш толкова, колкото изкарваш. Ограничаваме разходите над приходите. Ниската задлъжнялост и балансираният бюджет са най-добрият буфер срещу кризата“, каза пред депутатите финансовият министър Владислав Горанов.

Той очаква растежът догодина да е 3,3%, движен от вътрешното потребление и инвестициите. През 2020 година се предвижда възможността за изтеглянето на нов дълг от 2,2 млрд. лева, което е и един от буферите в бюджета.

Преките и косвените данъци за общините няма да се променят догодина, но въпреки това Горанов призова имотният данък да бъде вдигнат. „Искаме да имаме модерна инфраструктура в населените места и да плащаме по 20, до 50 лв. данък за имот в столицата, който струва 150 хиляди лева. Е, няма как да стане“, заяви той.