Радев бави парламента, защото „партиите на промяната“ не могат да се разберат за шеф на Народното събрание

0
3146
Снимка: НС

Христо Иванов не участвал в преговорите за политики и кабинет, защото се надявал да заеме поста

Иван Михайлов

Политолози и журналисти се питат защо Румен Радев бави указа за свикване на новото Народно събрание. Въпреки, че изборите на 14 ноември минаха и заминаха, ЦИК отдавна обяви официалните резултати, мандатите на партиите и списъка с депутатите президентът шикалкави по темата с парламента. Въпреки, че по време на изборите Радев обещаваше да свиква веднага Народното събрание, след 21 ноември той увърта с обещанията, че до края на седмицата щял да каже.

Истината е малко по прозаична, твърдят информирани. Радев бави указа за свикване на парламента, защото „партиите на промяната“ не могат да се разберат кой да е новият шеф на Народното събрание.

ПП, ИТН, БСП и ДБ предлагали свой човек за мястото. Хората на Слави предлагат Ива Митева, която в предишните два краткосрочни парламента бе шеф с предварителни договорки задкулисно. Корнелия Нинова предлага себе си за председател на Народното събрание в отчаян опит да спаси кожата на лидер на БСП, защото вътрешнопартийната опозиция натиска тя да бъде сменена от и.д. шеф до конгреса, на който по нареждане от президента трябва да бъде избран Крум Зарков.

Със същата тайна надежда да спаси себе си за шеф на Народното събрание от името на разпадащата се коалиция ДБ Христо Иванов предложил себе си. Мнозина се питаха защо вчера „главният борец за съдебна реформа“ Иванов не беше на преговорите за четворната коалиция по темата „Правосъдие и вътрешен ред“. Причината е, че подалият оставка след изборния резил Христо Иванов иска да стане председател на Народното събрание, твърдят запознати.

За пред населението се разиграва цирк с излъчвани по интернет на живо преговори между ПП, ИТН, ДБ и БСП, но зад кулисите тече сериозна битка кой да стана председател на парламента. Затова Радев бави и указа, за да не стане „парламентът на промяната“ за резил при опит за избор на шеф и четворната коалиция да се разпадне още преди да е създадена.