Пловдивчанката не е заразена с коронавирус

0
49
грип
Бебето е било прието с бронхит и кашлица..

Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести

Пробата за коронавирус на пловдивчанката, завърнала се от Италия и постъпила в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св. Георги“, е отрицателна, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести пред БТВ.  Тя се усъмнила, че се е заразила с коронавирус, докато е била в Италия, и постъпила с грипоподобно състояние в клиниката.

Междувременно в града под тепетата ученици от Математическата гимназия бяха поставени под карантина. Те са били на двуседмичен стаж в Италия.

От академията по изкуствата „Проф. Асен Диамандиев“ пък излязоха с позиция, че при тях са пристигнали 4 групи студенти от Китай с цел провеждане на магистърско и докторантско обучение, но те не са от провинцията, източник на заразата. Двама от тях са в България от март 2019 година и не са напускали страната, втората група са от 9 души и са дошли в България на 1 октомври миналата година. Тръгнали са си на 16 февруари.

Третата група от 15 души е пристигнала на 6 януари 2020 г., но сред тях също няма болни. Четвъртата група от 7 човека е в България от 25 януари 2020 г. По изрично настояване на ръководството на АМТИИ българо-китайската фирма, която осигурява пребиваването на китайските студенти, е поставила студентите в изолация 16 дни, преди те да се появят в академията. Независимо от това ръководството на академията е уведомило за тях Регионалната здравна инспекция – Пловдив с писмо вх. № 25-179. РЗИ е потвърдила на 12.02. 2020 г. с издадения входящ номер, че е запозната със случая.