Правосъдният министър: Редно е Върховният съд да решава предсрочното освобождаване

0
27
министър
Данаил Кирилов

Полфрийман може да напусне страната с валиден документ, когато поиска, каза Данаил Кирилов

На Джок Полфрийман може да му бъде издаден пасаван и с него да напусне страната. Решението за това обаче трябва да вземе Главна дирекция „Български документи за самоличност“. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Данаил Кирилов. Той все пак уточни, че до този момент не му е известно да са издавани на Полфрийман документи за самоличност.

По думите му по случая трябва стриктно да се зачита правото, независимо дали решението на съда е законосъобразно.

„Стриктно трябва да зачитаме правото. Без значение решението законосъобразно ли е, поставено ли е от законен състав, съдебният акт е съдебен акт. Въпросът не е за справедливост, няма право държавата да ограничава свободното придвижване, на когото и да е гражданин. Може да е с опорочен съдебен акт, но в момента не изтърпява наказание лишаване от свобода“, обясни Данаил Кирилов.

Той коментира и искането на прокуратурата за възобновяване на делото. Кирилов посочи, че заради случаи като този се отваря въпросът и за поправки в закона.

„Прокуратурата има правен интерес да иска възобновяване на това производство, макар да съм убеден, че този вид дела се решават двуинстанционно и касационното им обжалване е недопустимо. Този дебат сочи, че трябва да коментираме изменения на НПК относно статута на тези съдебни актове. Редно е законодателят изрично да определи вида на акта и да допусне по-висок инстанционен контрол“, каза правосъдният министър.