Природният газ поевтинява с още 9% за юни

0
10
ток
Иван Иванов, шеф на КЕВР

Токът за бита ще поевтинее с около половин процент средно за страната

Токът за бита ще поевтинее с около половин процент средно за страната от 1 юли, сочат разчетите на енергийния регулатор.

Неговият председател Иван Иванов съобщи, че намалението за „Енерго-Про“ ще е с малко под 2 на сто, а за ЧЕЗ – с половин процент. За потребителите на EVN ще има поскъпване с 0,15 процента.

Същевременно от днес газът поевтинява с 9 процента и мегаватчас струва малко над 20 лева без такси и налози. Регулаторът реши този път да не променя цената на топлоенергията, а Иван Иванов аргументира решението: „През юни тези енергийни дружества не произвеждат топлинна енергия за отопление на битови потребители. На второ място – цената на природния газ беше един исторически, невиждан досега минимум, което ги прави без съществено влияние. И на трето място – ще се окаже, че евентуално нови изчислени цени биха действали не повече от десет дни“ .

Иван Иванов обясни още, че на 10 юни енергийният регулатор ще вземе решение с колко трябва да поевтинее топлоенергията със задна дата от август миналата до март тази година. Очакването е, че потребителите ще бъдат компенсирани още с изравнителните сметки за парно и топла вода.

Искането за корекция в цената на газа беше внесено в регулатора днес от държавния газов доставчик „Булгаргаз“. Предложената цена в размер 20,33 лв./MWh е без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.