Прокуратурата проверява мерките срещу коронавируса в ромските квартали на София

0
7
прокуратурата
Снимка: архив

Изискана е информация от кмета на София

Софийската градска прокуратура започна проверки на мерките срещу разпространението на коронавирус (COVID-19) на общината в ромските квартали.

От кмета на София е изискана информация относно предприетите мерки във връзка с данни за големи групи български граждани, завърнали се от „рискови държави“ и неспазващи задължителната карантина.

,„Изискан е писмен доклад относно дейностите, предвидени по предотвратяване на събиране на множество хора на едно място и съответно предпазването им от евентуални контакти помежду им, както и относно мерките за дезинфекция на кварталите, обитавани от хомогенни групи граждани от ромски етнически произход на територията на София – кв. „Факултета“, кв. „Филиповци“, кв. „Христо Ботев“, кв. „Димитър Миленков“, кв. „Орландовци“ и др.“, съобщават още от прокуратурата.

Отправено е и запитване за указанията за поставяне на термокамери и осигуряване на предпазни маски, очила и защитни облекла при необходимост, както и за наличие на медиаторски групи, които да разясняват сред гражданите от този етнос високата степен на обществена опасност от зараза с коронавирус.