Гешев: Притеснителен е фактът, че прокуратурата е атакувана и от Русия, и от партии с евроатлантически ценности /видео/

0
61
Кадър: фейсбук

От две години предупреждавам за рушенето на държавността, атаките срещу съдебната власт, липсата на взаимодействие между институциите, каза главният прокурор

За мен започна да става притеснителен фактът как прокуратурата е подложена на атака от една страна от граждани на Руската федерация, от друга страна от две години от едни партии, които изповядват евроатлантически ценности.

Това каза главният прокурор Иван Гешев на въпрос за хакерската атака при посещението си във Велико Търново. „Надявам се съвпадението да е случайно“, допълни обвинител номер едно.

Иван Гешев предполага, че хакерската атака е ответна реакция на действията на българската прокуратурата след изгонването на руски дипломати от страната и задържаните висши държавни служители, за които се предполага, че са извършвали шпионаж в полза на Руската федерация:

„Защото повдигнахме обвинения и започнахме наказателни преследвания срещу недосегаеми хора, олигарси, защото бяха обвинени лица за шпионаж в полза на Руската федерация, защото решихме проблема с телефонните измами. Прокуратурата не е безгрешна, но прави неща, които не са правени. Това е единствената възможна причина.“

Вчера главният прокурор изпрати писмо до всеки един от 240-те избрани за народни представители в 48-ото Народно събрание с призив за спешна правна реформа за овладяване на престъпността и диалог между институциите. Днес Гешев обясни инициативата си:

„От две години предупреждавам за рушенето на държавността, атаките срещу съдебната власт, липсата на взаимодействие между институциите. Това, което призовавам с писмата си до избраните за народни представители, е най-после да има диалог между институциите, да се решат спешни законодателни проблеми чрез правна реформа“.

„От две години сме внесли предложения за изменение на Наказателния кодекс да се отнемат в полза на държавата моторно превозни средства, които са собственост и са управлявани от водачи, употребили алкохол и наркотици. Трябваше ли да стигнем до тези ежедневни катастрофи, за да може някой да ни чуе? Неправителствените организации, гражданското общество, издигат и прокламират много идеи за изменение в Закона за движение по пътищата“, каза още Иван Гешев.

По повод случващото се днес в парламента около процедурата за избор на председател главният прокурор коментира:

„Трябва да има експертен разговор, диалог – с председатели на съдилища, водещи учени от университетите, хора, които разбират. В Народното събрание юристите се броят на пръстите на едната ръка. Призовавам за диалог. Дайте да работим за хората, отколкото да се караме“.