Проф. д-р Генчо Начев за битката с ковид-19: Заради кашлицата спях седнал

0
83
Проф. Генчо Начев

В началото на септември болестта вкара известния кардиолог в болница

„Възстановяването е дълъг процес. Има още за възстановяване, има още сили да дойдат. Неприятен момент в живота на един човек. Както казват хората: Това, което не ни убива, ни прави по-силни. За мен беше един катарзис – от мъката и страданието да се почувстваш обновен и готов за живот. Периодът, в който бях в болницата, беше достатъчно дълъг, за да си направя една равносметка на живота досега”,сподели проф. д-р Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина“ в ефира на „Събуди се” по Нова тв.

Той е лекар по професия и призвание. Специализирал е къде ли не по света и е един от най-добрите кардиолози в България. Но в началото на септември коронавирусът го вкара в болница.

Професорът сподели, че по време на лечението си си е дал сметка за доброто и лошото, което е направил в живота си, и си е извадил заключения за бъдещето. Проф. Начев прекарва във ВМА 2 седмици, отслабва с 13 кг.

„Нямах никаква енергия, едва ходех. А има хора, които бяха по-зле от мен. Аз бях в нормално инфекциозно отделение. Човек не може да е герой в тази обстановка. Нямах никакви оплаквания. Знам къде съм се заразил, със сигурност това не е в болницата. След положителния тест започнах лечение вкъщи, нямах температура, но след започването на кашлицата се наложи да спя седнал”, разказа той.

Професорът разкри, че от дълги години страда от болки в кръста, но по време на лечението си от коронавирус не ги е чувствал, тъй като другата болка е била много по-силна. Той е сред пациентите, които са се лекували с кръвна плазма от преболедувал. Лечението му е включвало дексаметазон, ремдесивир, както и комплекс от витамини.

„Аз съм първи в България, на когото беше приложен ремдесивир. Това стана с мое съгласие, тъй като нещата не вървяха. След петте вливания се подобрих, разказа той.