Проф. Кантарджиев: Епидемията гасне

0
56
Проф. Тодор Кантарджиев Снимка: МС

За последното денонощие са регистрирани 14 нови случая на заразени с коронавирус у нас. Трима починаха

„Епидемията гасне“, заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб, по време на сутрешния брифинг. Той обясни, че това е така, защото т. нар.ефективно репродуктивно число вече е под 1 – 0.8. 10 души заразяват 8, а тези 8 ще заразят 6, каза проф. Кантарджиев.

„Нещата вървят на добре, но не трябва да се отпускаме“, каза още той. По неговите думи другият показател, който следи щабът – времето за удвояване на броя на заразените, се е увеличило двойно спрямо началото на май – от 18 на 36 дни.

За последното денонощие са установени 14 нови случаи на заразени с коронавирус у нас. От тях 4-ма са в болница. Активните области са шест. По един нов случай има в Пазарджик, Плевен и Ямбол, в Разград – 2, в Сливен – 4, в София – 5.

За деня са изследвани 1353 проби. Едно дете на 9 месеца е с положителен тест, но без симптоми. Заразен е шофьор на линейка от „Бърза помощ“.

Общият брой на заразените е 1499 души. 1065 са излекувани, за последното денонощие – 48.

Починали са трима заразени.  74-годишна жена от Пазарджик, 64-годишна жена от Пловдив с болест на сърцето и диабет и мъж в болница „Св. Анна“ на 84 г. са новите жертви. Средната възраст на починалите у нас е 67 години.