Проф. Кантарджиев: Д-р Стойчо Кацаров е опасен за здравната система

0
271
Проф. Тодор Кантарджиев Снимка: 24 часа

Говореше, че коронавирусът е световна конспирация. Страхувам се за колегите, които протестират срещу пенсионирането ми, казва бившият директор на НЦЗПБ

„Д-р Стойчо Кацаров е опасен за здравната система“, заяви бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ проф. Тодор Кантарджиев, който беше пенсиониран от служебният министър на здравеопазването.

Той призна пред bTV, че познава Кацаров от времето, когато е бил зам.-министър във второто правителство на Иван Костов. „Тогава се наливаха основите на здравната каса с едни пътеки, които са уникат в света – със свръхфинансирани дейности, без пари за профилактика“, припомни Кантарджиев.

Според него Кацаров вероятно е „много полезен на частните структури“.

На въпрос дали би се върнал на предишния си пост, Кантарджиев коментира, че не го е мислил. „Има много негативи едно такова връщане под натиск и много хора ще искат да направят един реванш. Опасни хора са, затова се страхувам за колегите, които стачкуват“, каза Кантарджиев.

Той определи настоящото ръководство на здравеопазването като „тези, които направиха толкова много за здравеопазването преди 20 г.“.

По думите му те сега са върнати, за да го „дооправят“.

„Д-р Кацаров го видях по време на коронакризата в интервюта. Той говореше, че това е някаква скрита световна конспирация, че няма такъв вирус, че заболяването е леко. Неща, които са коментирани, но се оказаха неверни“, каза още Кантарджиев.

Той допълни, че здравният министър така и не му е благодарил за работата в центъра за последните над 30 години. „В момента се търсят грешките на предишните, а не това, което трябва да се прави сега. Ще стане това, което стана преди 20 години“, каза Кантарджиев.

Той описа епидемия от морбили в България в момент, когато е имало пари за национална програма за ваксиниране срещу болестта, както и ваксини, но това не се е случило. „Сега тези специалисти ще направят същото – ще има пари, ще има ваксини, няма да има ваксинирани и ще има инфекция“, каза Кантарджиев.

През последните дни в общественото пространство се появи информация за данъчната декларация и спестяванията на проф. Кантарджиев.

„На никого не пожелавам така да събира пари“, каза той. Кантарджиев разкри, че страда от тежко хематологично заболяване, а парите са събирани от близките и семейството му, за да си направи операция за костен мозък през 2016 г. По същото време внезапно умира и съпругата му, която е имала застраховка живот.