Зам.-министърът Златанов: Ако пандемията продължи с това темпо, неминуемо ще се стигне до локдаун

0
34
Александър Златанов

Следим нещата в динамика и ще вземем решението на базата на данните, уверява той

„Ако продължим следващите дни с това темпо и се очертае едно високо плато и нещата продължават да ескалират – имайки предвид повечето заразени и приети в болница, неминуемо ще се стигне и до локдаун, което е и последната мярка“, каза пред БНР здравният зам.-министър Александър Златанов.

„Следим нещата в динамика и ще вземем решението на базата на данните. Няма да конкретизирам точна цифра на хората в болница, за да решим за локдаун, защото следим много параметри – тествани, ваксинирани, капацитет на болниците. Сега с тези много тествания излиза скритата заболеваемост. А резултатът на тези хора, които сега се тестват, ако е положителен, веднага се качва в единната информационна система, а те се карантинират“, заяви още Златанов. По думите му натискът върху контролиращите органи в момента е огромен, но се пренасочва ресурс.

Здравните инспекции наемат доброволци. Имаме над 150 човека в системата на РЗИ, които са извън щата и те сега се включват.

По думите му никой не упражнявал натиск да не се обявява локдаун.

Президентът Радев и служебният министър Кацарски били много загрижени и опитвали да насърчават да направим необходимото по отношение на мерките, които били достатъчни.

„Засега не отпада идеята децата от 1 до 4 клас да се върнат присъствено, ако се създаде една добра и безопасна среда в училище. Тук е важно да се видят възможностите да се правят тестове. Може и учителите да ги правят“, добави той.

Във връзка с това, че БРС сезира ДАНС и АДФИ, Златанов заяви: „Вчера се разрази леко раздут и изкуствен скандал по отношение на разпределението на парите на НЗОК. Аз мисля, че това е малко изкуствена драма. Няма такава. И вчера направих анализ – няма такова нещо. Днес имаме и Надзорен съвет на НЗОК, за да видим има ли причини за скандала. Има някаква изнервеност на ръководството на БЛС. То как би могло да обясни, че на последното заседание на НС на НЗОК се взе решение парите в излишък да се разпределят на лечебните заведения, които са разкрили над 10 на сто легла за сovid-19 от общия капацитет на леглата в болницата. Това е една добра стъпка за тях, заради повишените им разходи“, заяви Златанов.