Костадин Ангелов: Здравната система е обезпечена срещу епидемията за 6 месеца напред

0
13
Костадин Ангелов Снимка: Dnes.bg

Има достатъчно легла, апаратура и медицински консумативи, изтъкна министърът

„Не мога да се съглася, че здравното министерство не предприема адекватни и навременни действия срещу коронавируса. Епидемията в нашата държава е контролирана, а системата е обезпечена с апаратура, консумативи и медикаменти“. Това каза здравният министър Костадин Ангелов в отговор на критиките на соцлидерката Корнелия Нинова, съобщи DarikNews.

По-рано тя поиска да бъде актуализиран националният план за готовност за грипна епидемия, за да има ред, предвидимост и отговорни лица в правителството и да не се допуска паника и хаос. Тя посочи, че няма обяснение защо този план не е бил приложен през март и април.

„Освен едно – правителството да избяга от отговорност и да възложи отговорността на създадения оперативен щаб, но да не поеме политическата отговорност“, заподозря Нинова.

Здравният министър обаче контрира, че това е план за действие при грип, а сега става дума за нова инфекция, за която в науката има над 40 000 публикации, които са разнопосочни. Ангелов добави, че постоянно се гледа този национален план, за да се види какво може да се приложи от него.

„По отношение на организацията на здравната система – в България има достатъчно легла и медицинска апаратура за лечението на всички граждани. В лечебните заведения в страната, където имаме затруднения, сме предприели адекватни действия. България има абсолютна обезпеченост на медикаменти на национално ниво, както и медицински консумативи – маски, калцуни, костюми“, категоричен бе министърът. Проф. Ангелов уточни, че запасите ще стигнат поне за 5-6 месеца.

„В самото начало, когато започна епидемията, казахме, че тази битка ще се спечели с разум, интелект и дисциплина. Не съм убеден, че някои от трите гаранции за успех ние спазваме на сто процента“, продължи той.

По време на заформилия се дебат депутатите пак подхванаха темата трябва ли да се носят маски в пленарната зала. Пръв скочи Евгени Будинов от ГЕРБ, който подкани социалистите да си сложат маските, щом са толкова загрижени за разпространението на коронавируса. „33,2% от вас са без маски“, изчисли той.

„Днес 914 са заразените и 15 са починали“, припомни статистиката и Валери Симеонов, който призова депутатите да си сложат маските.

Соцдепутатът Георги Свиленски се оплака в отговор, че заповедите на министъра са двузначни и не станало ясно дали трябва да се носи или не маска в пленарната зала. Той обясни, че от отговор на министъра станало ясно, че Народното събрание е сграда с контролиран достъп и съответно не е обществено място.

Свиленски поиска от РЗИ да отмени всички санкции срещу депутатите за неносене на маски и изтъкна, че между народните представителив в залата няма 1,5 м разстояние.