Репортерите Димитър Стоянов и румънеца Атила Биро са били задържани край Радомир

Опитали да заснемат как се изгарят документи от строителна фирма

0
130
австриец
Беглецът е хванат на ГКПП-Дуранкулак.

Двамата са освободени след намесата на румънския консул

Разследващият журналист Димитър Стоянов от сайта „Биволъ“ и румънският му колега Атила Бирo от Rise project са били задържани късно вечерта от МВР, съобщиха румънски медии. Информацията беше потвърдена от „Биволъ“ и Асоциацията на европейските журналисти – България.

Двамата са били освободени след намесата на румънски дипломат, съобщиха по-късно от Биволъ. „Колегите ни Димитър Стоянов и Атила Биро се прибраха благополучно, след като прекараха нощта с белезници насред полето, без телефони до 4 сутринта. Родната полиция ги натръшка, защото си вършеха работата и опитваха да спасят от унищожаване документи по разследването #ДжиПиГейт, за което българските медии мълчат упорито трети ден“, написаха в петък сутринта на страницата си във фейсбук от „Биволъ“.

От пресцентъра на МВР обещават, че ще пуснат информация за случая по-късно. Според „Биволъ“ двамата са били задържани от полицаи от Полицейско управление – Радомир, по време на журналистически репортаж: „Колегите ни са отведени в ОДП Перник, защото се опитаха да заснемат как на дупка в полето край с. Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт. От РПУ Радомир, РПУ Перник и ОДП Перник отказват да ни съдействат, за да се свържем с тях.“

В началото на седмицата „Биволъ“ публикуваха първата част от разследване за корупция при разпределянето на европейски средства, в което са замесени дружества, свързани с голямата строителна компания „Джи Пи груп“.

В четвъртък Атила Биро, който е едно от най-сериозните имена в разследващата журналистика в Румъния, е участвал в конференция, посветена на измамите с еврофондове, организирана от OLAF и Центъра за изследване на демокрацията.

Журналистите от Rise project са автори на серия от международни журналистически разследвания, насочени срещу корупцията, прането на пари и организираната престъпност.