Росен Желязков: Радев е като гадателка с карти таро, като вуду магьосник

0
76
министър
Росен Желязков

По-черни краски не съм чувал никога, все едно живеем в различни държави, коментира транспортният министър

Не мисля, че някой се е съмнявал, че Радев няма да направи заявка за втори мандат, заяви пред bTV транспортният министър Росен Желязков.

„Радев иска да събере около себе си подкрепата на извънпарламентарните сили и по някакъв начин да обезсърчи БСП в нейната уникалност за подкрепа. Добре е, че Радев направи тази заявка, като ясно се позиционира като противник на кабинета и ГЕРБ“, коментира Желязков.

„Малко като гадателка с карти Таро, малко вуду ми беше това политическо говорене. По-черни краски не съм чувал никога, все едно живеем в различни държави“, коментира тона на Радев той.

Според Желязков големият дебат, който не се състоя по отношение на промените в конституцията, е за бъдещото политическо развитие на системата на държавно устройство, включително за институциите – парламент, президент, служебен кабинет. И една от важните теми е дали трябва да има служебен кабинет без президент, защото много държавни глави се възползват от това да управляват през служебния кабинет, когато няма работещ парламент, посочи Желязков.

Той коментира и предстоящите парламентарни избори. „Част от говоренето е, че ще има фалшификации на вота. Правителството няма пряко участие в изборите, освен да ги обезпечи финансово и материално“, каза той.

На въпрос възможно ли е да видим Борисов и Радев в битка за президентското кресло есента, той каза: Не мисля, че това би била темата. В момента лидерът на ГЕРБ има ангажимента да отведе партията до победа на тези избори. Важно е държавата да има силен и стабилен кабинет, със или без ГЕРБ.

В ковид кризата транспортът показа, че е витален. Има затруднение в авиацията и автобусния транспорт, но мерките, които се предприемат от държавата, ще помогнат на бранша да оцелее, каза още Желязков.

За първи път от 1986 г. държавата купува нови локомотиви. Това е началото на новото обновление на БДЖ. Предстои закупуването на нови мотриси – 30 до 40, каза още той. И подчерта, че БДЖ не работи на загуба.