Специализираната прокуратура поиска отстраняване от длъжност на кмета на Годеч и заместничката му

0
51
Радослав Асенов

Оставането им на постовете може да попречи на разследването, мотивират се от обвинението

Специализираната прокуратура внесе в съда искания за отстраняване от длъжност на кмета на община Годеч Радослав Асенов и на заместник-кмета на общината Надя Сотирова.

В хода на образувано от Специализирана прокуратура досъдебно производство двамата са привлечени като обвиняеми за това, че Асенов ръководил, а неговата заместничка Сотирова участвала в организирана престъпна група, създадена с користна цел. А именно – да върши съгласувано в страната длъжностни и документни престъпления, незаконно придобиване на парични средства от европейски фондове, както и на средства, принадлежащи на българската държава или предоставени от ЕС за съфинансиране на проекти, администрирани от Държавен фонд „Земеделие“.

Организираната престъпна група е действала на територията на Софийска област и София-град. За участие в нея са привлечени в качеството на обвиняеми още две лица.

В хода на разследването на 11.02.2021 г. в Годеч и София бяха извършени 18 претърсвания и изземвания, в т.ч. в служебни помещения в община Годеч и в Областната дирекция по безопасност на храните. Иззето бе голямо количество книжа, платежни документи на подставени лица, както и парични суми в лева.

С постановление на наблюдаващ прокурор на кмета на общината и заместничката му са взети мерки за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 90 000 лева. На двамата обвиняеми са наложени и забрани да напускат страната.

Събирането на писмени и гласни доказателства по досъдебното производство продължава. Прокуратурата иска отстраняване от длъжност на Асенов и Сотирова, тъй като престъпленията, за които са обвинени, са извършени във връзка с работата им. Налице са доказателства, че ако продължат да заемат длъжностите си в администрацията на община Годеч, това би попречило на обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи заседание по искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на двамата обвиняеми.